Actualitate

Cine este Dacian Cioloș, ministrul lui Tăriceanu, comisarul lui Băsescu și prim-ministrul lui Dragnea

Luni seara președintele Klaus Iohannis a desemnat un prim-ministru care să găsească majoritatea parlamentară necesară pentru a numi un nou guvern. Numele acestui om politic important pentru țară și care ar trebui să scoată România din catastrofa în care se află după guvernarea PNL-Orban-Cîțu este Dacian Cioloș.

În fața președintelui s-au prezentat toate formațiunile politice din România. PSD a refuzat să dea un nume deoarece nici nu mai are oameni care să poată conduce o țară, USR a înaintat numele lui Dacian Cioloș, AUR a propus un guvern de specialiști iar PNL o ține una și bună cu Florin Cîțu și nu a venit cu nici un nume.

Așa că luni seara președintele României l-a desemnat ca și premier propus pe Dacian Cioloș, cel care a câștigat conducerea USR cu doar puțin timp în urmă. Cumva președintele și-a încălcat chiar principiile enunțate cu puțin timp înainte în cadrul întâlnirilor și în care a declarat că el nu va oferi soluții cu așteaptă ca partidele să se înțeleagă între ele și să vină cu o propunere care să obțină majoritatea parlamentară necesară.

Dar la probleme vechi se aduc tot oameni vechi. Cine este Dacian Cioloș, cel care este vândut de sistem de aproape 20 de ani ca omul nou, omul providențial, dar al cărui trecut nu îl recomandă deloc ca și soluție salvatoare.

În primul rând Dacian Cioloș a ministrul agriculturii în guvernul condus de Tăriceanu pe vremea când era susținut din umbră de PSD.

După acest mandat de obediență într-un guvern al partidelor responsabile pentru catastrofa în care se află țara a urmat numirea în poziția de Comisar European pe Agricultură. S-a întâmplat acest lucru în mandatul de președinte al lui Traian Băsescu, practic Cioloș s-a repliat rapid spre noua putere din România și a obținut astfel un post plătit la Bruxelles cu câteva zeci de mii de euro anual. Din această poziția Dacian Cioloș a implimentat în România politica catastrofală a uniunii europene.

Dar nici acest mandat nu a fost suficient, sistemul l-a mai încălzit pe Dacian Cioloș și atunci când a fost numit premier după Victor Ponta. El a fost numit atunci de către Traian Băsescu, însă a avut susținerea parlamentară a PSD. Practic la acel moment Dacian Cioloș a condus România susținut de către Liviu Dragnea, ce era președintele partidului parlamentar ce i-a asigura acestuia votul pentru investire și apoi susținerea politică necesară.

În mandatul său de premier Dacian Cioloș a luat mai multe decizii care au dus în cele din urmă la închiderea unor companii românești, dar cea mai importantă este cea legată de liberalizarea pieței de energie și gaze naturale.

Dacian Cioloș a fost numit de președintele Klaus Iohannis ca și premier, dar acesta conduce un partid care are 15% din mandatele din parlament și aproape 5% din susținerea populară a românilor. USR s-a prăbușit în sondaje după ce a condus catastrofal România împreună cu PNL-ul lui Florin Cîțu. Acum acesta din urmă pare să fie istorie, dar va trebui să vedem dacă nu cumva este doar un joc de imagine a președintelui pentru a distruge USR și a demonstra că acest partid nu este capabil să vină la guvernare decât împreună cu PNL-ul lui Florin Cîțu.

Dacian Cioloș a condus România în general susținut de către PSD, așa arată toate datele prezentate mai înainte. La acest moment numirea trimite mai degrabă la o alianță între USR și PSD, dar acest lucru numai pentru a salva PNL, partid care nu se poate consolida decât în opoziție deoarece la guvernare niciodată nu a știu să facă treabă.

România este condusă prin rotație prin persoane desemnate de Franța sau Germania. De altfel și companiile românești din energie au fost împărțite frățește între statele europene, căci așa stă bine unui stat de margine fără lideri politici reali, așa cum este România. Dacă Germania a fost cea care a pus președintele, acum și-a dorit să aibă ceva de spus în numirea noului premier, așa se face că Dacian Cioloș va trebui să se întoarcă de la Bruxelles pentru a încerca găsirea unei majorități care să fie pe placul președintelui.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button