Actualitate

Cernăuți, 612 ani de la prima atestare documentară ~ InfoPrut

Cel mai frumos oraş bucovinean, Cernăuţi, marchează 612 ani de la prima atestare documentară. În pofida pandemiei, oraşul a îmbrăcat straie de sărbătoare, bucurându-şi locuitorii cu diverse programe artistice, potrivit TVR Moldova.

Concerte, expoziţii şi multă voie bună. Sute de oameni au venit duminică să sărbătorească ziua oraşului Cernăuţi. Deşi este mult mai modest faţă de anii precedenţi, evenimentul nu a trecut neobservat. Doar măştile purtate mai amintesc faptul că suntem totuşi în pandemie. În rest, oamenii, îmbrăcaţi în straie naţionale, au mers să sărbătorească îndrăgitul oraş.

„Mă mândresc că locuiesc în acest oraș, iubesc străzile acestui oraș cu o istorie frumoasă și am studiat-o pentru că e intersant cum oameni din diferite naționalități au locuit aici și au găsit limbă comună, un trai cald și bun”, a subliniat un locuitor al orașului.

Numit şi mica Vienă, oraşul Cernăuţi are un trecut tumultuos. 4 secole a făcut parte din Moldova, iar mai târziu, a trecut sub conducerea Imperiului Habsburgic, perioadă în care a fost transformat într-o adevărată bijuterie arhitecturală. Acest lucru îl demonstrează sediul Universităţii din Cernăuţi, fosta reşedinţă mitropolitană a Bucovinei, inclusă în patrimoniul UNESCO. Indiferent de etapele prin care a trecut, în Cernăuţi bate inima românească.

„În fiecare an venim, ne place foarte mult, chiar dacă suntem români, aici vorbim orice limbă dorim. Nimeni nu ne încurcă să vorbim limba noastră, o păstrăm cu sfințenie pentru că suntem români adevărați. Ne place mult această sărbătoare”, a mai spus o altă locuitoare.

Prima atestare documentară a oraşului Cernăuţi este în 1408, în hrisovul emis de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button