Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Actualitate

Cea mai mare țeapă: un miliard de dolari cadou pentru americani

Oricum ai da-o, ieșirea Exxon Mobil din economia României prin vânzarea, pentru un miliard de dolari, a drepturilor Neptun Deep către Romgaz, reprezintă cea mai mare dezinvestire din România, notează Soviani.com.

Nimic de sărbătorit aici (,,ceremonia” – cum a numit-o guvernul), nici măcar prețul, deși premierul Ciucă, în parastasul din 3 mai 2022, împarte deja gazul în România, la vecini și în Uniunea Europeană, așa cum puteți vedea pe canalul meu de YouTube, la care va puteți abona AICI.

Ce zice Ciucă? Iar faza cu ,,cărămidă” a ministrului energiei e ANTOLOGICĂ. Uite ce zic cei doi:

E mult? E puțin un miliard de dolari? Și despre asta vom mai vorbi. Deocamdată spun doar atât – când Petrom-ul a fost vândut la austriecii de la OMV, în 23 iulie 2004, pentru 669 de milioane de Euro, în mod cert Petrom avea rezerve de gaze (descoperite și mufate la infrastructură) mult mai mari decât potențialul de 42-84 miliarde de metri cubi cât s-ar presupune că s-ar află în perimetrul cumpărat acum de Romgaz cu un miliard (jumătate fiind partea Exxon, restul la OMV). Și încă mai are, măcar pentru încă 20 de ani.

Oare Ciucă al nostru și-o fi pus în mod real întrebarea – de ce după ce Dragnea nu a mai fost la butoane, totuși Exxon Mobil nu și-a reconsiderat decizia în privința exit-ului de un miliard de dolari din România? Nu numai că era obligatoriu să își pună întrebarea, dar trebuia să ofere public și răspunsurile.

Această dezinvestire record vine după o altă dezinvestire record – cea finalizată în Martie 2021. Și anume dezinvestirea celor de la CEZ România, care au vândut pentru 964 milioane de Euro către fondul de investiții australian MIRĂ (Macquarie Infrastracture and Real Assets) șapte companii deținute (Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power, CEZ România) incluzând Fântânele-Cogealac parte din cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, rețeaua de distribuție a energiei electrice, etc.

Ovidiu Development, Tomis Team și MW Team Invest sunt administratorii Parcului Eolian (Fântânele, Cogealac, Grădina). Doar Parcul a însemnat o investiție făcută de CEZ de 1,1 miliarde de Euro, pentru cumpărarea căruia și a tutoror celorlalte companii statul român negăsind mai mult de 964 de milioane de dolari și pierzând în față MIRĂ. 240 de turbine eoliene din parc au o putere instalată de 600 MW. Energie verde.

Tot producție de energie verde a vândut CEZ și statul român nu a cumpărat (deși acum zice prin PNRR că vrea) prin vânzarea către australieni la pachet a TMK Hydroenergy Power. Potrivit CEZ, compania gestionează sistemul hidroenergetic de lângă Reșița – județul Caraș Severin, respectiv cele 4 microhidrocentrale Greblă, Crainicel 1 și 2, Breazova. cu o capacitate de producție crescută de la 18 la 22 MW.

Distribuție Energie Oltenia asigura alimentarea cu energie electrică (clienți) în Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestu României și furnizor de gaze naturale (1,4 milioane clienți)

Atunci, statul român a fost incapabil (s-a împiedicat) să vină cu o oferta mai bună de 964 de milioane de Euro pentru a investi într-un domeniu de viitor – și anume energia verde și nu numai.

Poate la un moment dat Parchetul va investiga cine s-a împiedicat din partea statului român de au câștigat cei la MIRĂ, în condițiile în care atât tranzacția de acum ROMGAZ – EXXON, dar mai ales datoria publică de zeci de miliarde de Euro înregistrată din 2020 și până în 2022 arată că în mod categoric nu a fost vorba despre lipsa de bani.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button