Actualitate

Ce vrea Dodon să îi facă leului moldovenesc: Președintele lovește în pensionari și bugetari, în medici și în profesori, în cei vulnerabili

Mișcarea Politică UNIREA condamnă declarațiile iresponsabile ale lui Igor Dodon privind necesitatea deprecierii valutei naționale. Reacția vine după ce, șeful statului a afirmat că în Republica Moldova „e importantă o depreciere a leului față de euro și dolar pentru a favoriza exporturile”.

Potrivit sursei, numai pentru o asemenea declarație a unui președinte, trebuie declanșată procedura de suspendare și demitere a sa din funcție.

Prin această declarație, Dodon a atacat Banca Națională, leul moldovenesc, securitatea financiară a RM, dar mai ales a lovit în cetățenii RM, în special în pensionari și bugetari, în medici și în profesori, în păturile sărace și social – vulnerabile. Deprecierea cu 10-20 % a leului, înseamnă scăderea cu tot atât a puterii de cumpărare a populației și creșterea inflației – adică, oamenii, cu aceeași bani, vor putea cumpăra cu 20% mai puțin. După ce a mărit pensiile cu 1%, Dodon propune ieftinirea leului, ceea ce înseamnă, în final, nu o creștere, dar o scădere cu cel puțin 19% a pensiei reale”, a mai menționat Mișcarea Politică Unirea.

Sursa a remarcat că economia R. Moldova a fost ruinată cu contribuția directă a lui Dodon prin privatizările ilegale pe care le-a făcut în favoarea lui Plahotniuc, dar și în beneficiul personal. „Numai furtul miliardului a dus la scăderea puterii de cumpărare a populației cu 20-25%. Acum, Dodon propune scăderea cu 50 % a puterii de cumpărare a populației, față de anul 2014, ceea ce este de noaptea minții. Abordările lui Dodon sunt cu atât mai periculoase cu cât sunt făcute pe timp de ciumă, pe timp de pandemie Covid. Cursul leului moldovenesc se menține datorită contribuției permanente de 20 de ani a diasporei noastre, care trimite remitențe în valoare de peste 1 miliard de Euro anual, subvenționând astfel valoarea valutei naționale. Fără această susținere, leul s-ar deprecia progresiv, inflația ar crește galopant, iar Republica Moldova ar intra în faliment, în fiecare an”, a mai atenționat MPU.

Astfel, reprezentanții acestei mișcări politice au atenționat că  „soluția” lui Dodon este ca și cum ai prescrie aspirina ca tratament la cancer poliorganic, aflat în metastază. „Dodon este președintele cancerului, cu chimioterapie, de la Moscova. Prin urmare, nu leul trebuie depreciat, dar președintele ieftin, hoț, incompetent și periculos pentru RM, trebuie înlocuit”, se mai arată într-un comunicat de presă.

Mișcarea Politică Unirea a mai amintit că nu este prima dată când Dodon atacă valuta națională și BNM, anterior acesta a lovit în rezervele Băncii Naționale, micșorându-le pentru acumularea de fonduri electorale.

În altă ordine de idei, MPU a salutat faptul că România devine piața emergentă. „Această noutate, alături de creșterea economică, printre cele mai mari din Europa, din ultimii ani a României, care are noi și noi proiecte de infrastructură (drumuri, autostrăzi, întreprinderi etc) și care va beneficia de un sprijin din partea UE de 80 de miliarde Euro – cât 10 PIB-uri sau 40 de bugete anuale ale RM – ne plasează încă la 30-40 de ani distanță de o Românie care merge înainte și care este deja la o distanță de 20 de ani,

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button