Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Actualitate

Ce înseamnă inflația. Statele printează constant bani, este o formă de impozitare prin… devalorizare

Ce înseamnă Inflația? În linii generale atunci când se vorbește de inflație ne ducem cu gândul la creșterea medie a prețurilor dintr-o economie.

Citește și cum am ajuns să importăm fructe de 1 miliard de euro și să nu exportăm deloc.

Practic la modul general toate produsele se scumpesc într-un anumit ritm. Astăzi o pâine poate costa 1 lei, la anul 1,10 lei, peste 3 ani 1,20 de lei.

Dacă doar un produs se scumpește atunci nu vorbim despre inflație.

Citește și despre cum importăm carne de 1 miliard de euro.

Inflația a existat și va exista dintotdeauna.

Care este rolul banilor

Un stat trebuie să se asigure că pune în circulație suficientă masă monetară pentru ca schimburile economice să se poată desfășura.

Ca să fie schema completă: importăm produse din lapte, ouă și miere din Polonia, Germania și Ungaria.

Banii au rolul de a facilita schimbul, banii nu au rolul de a înmagazina produse sau servicii.

Tocmai de aceea statele lumii caută moduri prin care să nu se dorească economisirea ci achiziția.

Statele și băncile naționale trebuie să se asigure că prețurile sunt cât mai constante, însă urmăresc de asemenea ca cetățenii să nu fie tentați să țină banii la saltea. Și cu toate acestea banii sunt ținuți la saltea.

Banii de astăzi nu mai au în spate munți de AUR. Acum câteva sute de ani banii erau din metale prețioase, deci practic ei reprezentau ceva.

Piedone: fiecare primar din România să știe că va face pușcărie nevinovat

Apoi unii au ținut metalele prețioase în depozite bine păzite și au emis foi de hârtie, adică bani care aratău că metalele sau bunurile de preț sunt în siguranță, iar tu te poți duce oricând la bancă să îți iei AUR-ul.

De câți bani este nevoie într-o economie?

Astăzi însă banii nu mai au acoperire în metale prețioase. Cantitatea de bani din piață depășește cu mult valoarea depozitelor de metale prețioase .

Plătim miniștri cu 7.000 de euro ca să ne spună cum să trăim cu 350 de euro.

S-a făcut acest transfer mai ales deoarece cantitatea de metale prețioase de pe glob este limitată și din ce în ce mai greu de obținut . Spre exemplu acum două mii de ani dacii culegea petite mari de AUR din râuri, astăzi, după mii de ani de a face acest lucru el nu se mai găsește sub această formă facilă. Se poate găsi maxim praf, greu și scump de prelucrat.

Dar economia Creștea, iar AUR-ul limita dezvoltarea prin lipsa lui. Așa că în secolul XX a fost ruptă legatura între monedă și AUR.

Se rupe USR: Cioloș a avut o întâlnire de taină cu parlamentarii PLUS 

Dar de câți bani este nevoie într-o economie ca ea să funcționeze ? Acest lucru este greu de stabilit dar ce se știe sigur este că dacă nu au loc creșteri sau scăderi rapide a masei monetare ci numai din aproape în aproape, piața se stabilizează singură.

Cum? Simplu: prețurile trebuie să se mențină constante sau să admitem o devalorizare Constantă pentru a impozita pe cei care îi dețin dar nu îi folosesc. Vezi că preturile au crescut prea mult atunci reduci masa monetară, vezi că ele devin prea mici o mai crești. Sigur că efectul nu este imediat, el se va vedea în doar câteva luni sau chiar în 2-3 ani.

Acum vreo 10 ani președintele României a decis să taie salariile celor de la stat cu 25% si pensiile cu 15%. El a cerut înțelegere susținând că buget de stat pur și simplu nu avea bani să suporte cheltuieli salariale așa de mari. Pentru a nu afecta veniturile tuturor și a genera creșteri de prețuri și pentru mediul privat, Băsescu a decis să facă aceste tăieri.

Ursula von der Leyen vrea să ne împrumutăm pentru Ucraina

Dar el avea și o altă variantă în care nu ar fi existat nici o tăiere în valoare absolută dar ar fi scăzut puterea de cumpărare: inflația.

PSD a tot mituit angajații la stat cu salarii mari, peste mediul privat, dar total nesustenabile. Sigur că nimeni nu dorește să audă asta, dar acesta este adevărul. Cum încasările trebuie să fie egale cu cheltuielile fie tai salariile fie dai afară oamenii de la muncă.

Rubla a devenit cea mai puternică monedă din lume

Dar Iohannis a dat o altă comandă: politicienii petrec dar toți românii să plătească. În loc să scadă cheltuielile bugetare prin eliminarea abuzurilor cum ar fi subvenția dată partidelor politice, plata presei private, veniturile speciale, angajații politici din instituții și consiliile de administrație, el a decis ca românii să plătească.

Așa că ce au făcut guvernele lui Iohannis: au impozitat averea tuturor românilor cu peste 30%. Ei cum vine asta, păi nu ar fi ieșit în stradă românii. Ar fi ieșit dacă si-ar fi dat seama dar puțini pricep că inflatia este cea mai ușoară formă de a impozita toată masa monetară dintr-o economie.

Deși PNȚCD este mort și îngropat, Terheș și Pavelescu se ceartă pe bani

Așa că s-au apucat guvernanții să se imprumute de la BNR și să gândească scheme prin care să se crească masa monetară. Așa a crescut masa monetară cu 37,5% în perioada de pandemie.

Sigur că această creștere nu are legătură cu o creștere similară a economiei. De fapt situația este și mai ciudată: masa monetară a crescut când economia a fost închisă.

După ce a furat o viață pe români Oprescu are șansa să moară în închisoare

Pentru că economia nu a fost deschisă puțini au plătit taxe și impozite, așa că statul nu găsea bani de salarii. Ce a făcut atunci: s-a împrumutat la dobânzi foarte mari. A cerut de pe piață bani, i-a primit și atunci masa monetară a crescut.

Sigur că specialiștii știu toate aceste lucruri. S-a făcut inflație în mod premeditat pentru a scădea ponderea cheltuielilor cu personalul din totat buget , din total fonduri alocate salarizării.

Ce înseamnă inflația. Statele printează constant bani,

Banii la saltea

Un alt motiv pentru care care se introduc în mod constant noi cantități de bani în economie sunt banii blocați la saltea și care nu mai facilitează schimburile și care după o anume perioadă de timp ar bloca economia din lipsa banilor, dacă nu s-ar printa banii.

Un secretar de stat PNL s-a baricadat în birou 

Dacă banii sunt ținuți în conturi ei sunt dați ca și credite altora care au nevoie de ei și așa banii circulă.

Dar o parte din populație preferă să țină banii fizic, adică printati. Acești bani se acumulează în timp și dacă băncile naționale nu ar suplini lipsa lor se poți trezi în vreo 10 ani că jumătate din masa monetară nu mai există, deci schimburile nu se pot acoperi.

Banii ca formă de impozitare a bogaților

Săracii nu au bani, deci nu ai ce impozita.

Bogații au bani dar niciodată nu ar accepta ca să dea din ei, ar stârni revoluții decât să dea de bună voie la alții.

Așa că statele au alte forme de impozitare mascată: printează bani și îi introduc în economie în altă zonă decât la cei care îi au.

Să presupunem că pe piață exista doar 3 agenți economici: A, B sau C și doar 90 de lei. La un moment dat banii ajung să fie doar la C care îi blochează.

Statul decide să mai printeze 90 de lei dar îi oferă doar agenților A și B. Prin dublarea banilor din economie valoarea lor scade la jumătate, deci în loc de două pâini poți cumpăra doar una.

Așa a fost impozitat agentul C care deținea banii cu 50%, ceea ce înseamnă că cei fără bani au fost ajutați.

Există tendința pieței ca sumele mari de bani să se concentreze la un moment dat, după un timp, la câțiva mari agenți care domină piața și care au găsit fluxul economic și financiar care permite să facă acest lucru.

Banii mulți sunt folosiți ca și un monopol pentru eliminarea concurentei încă de când ea e mică .

Nimeni nu ar fi dispus să dea 10% din averea sa într-un an, dar trebuie să o facă.

Așa că inflația atunci când este mică are și beneficii și chiar reprezintă un instrument ce trebuie folosit. În acest caz beneficiarii inflației ar trebui să fie cei care nu au bani, adică printezi bani dar trebuie sa te asiguri că păturile sărace ale populației vor avea indexate veniturile cu inflația.

Băsescu a tăiat salariile la stat cu 25% în timp de Iohannis a crescut prețurile totale cu 30%

Fraza din acest titlul arată două fețe ale aceleași probleme.

Bugetul de stat nu este unul sustenabil.

Partidele ca să ajungă la guvernare ar face orice, inclusiv promit multe și uneori mai și fac. Scopul este să ajungă la guvernare și să delapideze statul. În România partidele sunt simple rețele de escroci care doresc să păcălească pe români folosind statul.

Statul român plătește: venituri speciale, bani sun formă de subvenție publică la partide, firme de partid care căpușează statul, funcționari numiți politic pe salarii extraordinar de mari și mai ales angajați aduși dinspre partide, de care instituțiile în termen real nu au nevoie.

În partide apar tot felul de ciudați al cărui scop este să se agațe precum lipitorile de societate, adică de semeni. Uneori nu vor să muncească, alteori pur și simplu sunt prea proști și nu știu. Așa că se afiliază unor partide și fac acolo presiune ca să nu fie numiți undeva.

Se estimează că undeva la 30% din cei angajați la stat sunt aduși de partide și de cele mai multe ori pe funcții superioare remunerate scump. Când pui prostul șef nu doar că își ia un salariu mare dar are și impresia că se pricepe, așa că încurcă treburile pe unde de află. Deci acești indivizi nu doar că nu merită salariile dar generează și probleme mari.

Pe scurt statul român nu este construit pentru români ci pentru escrocii din partide.

Rolul statului este să ofere educație, sănătate, securitate și infrastructură. La noi nu este așa, statul român oferă funcții la politicieni, românii fiind un fel de iobagi ai lor.

Uneori însă aceste limite sunt împinse prea tare și statul se poate prăbuși în faliment. Atunci vine momentul când se iau masuri radicale: fie tăiam din cheltuieli, fie devalorizăm banii.

Traian Băsescu nu a vrut să afecteze veniturile tuturor și a tăiat direct din salarii, la toți cu 25% și a blocat angajările la stat. Au urmat doi ani de criză dar apoi vreo 10 ani de creștere economică. Făcând acest lucru el a afectat aparent doar pe cei angajați la stat, adică de unde era problema.

Pe de cealaltă parte acest lucru a generat panică și neîncredere iar piața economică a devenit neîncrezătoare zi tranzacțiile s-au blocat datorită incertitudinii.

Iohannis a adoptat o altă metodă: printăm bani și așa scadem real veniturile la toți. Problema acestei variante este că se scad veniturile tuturor românilor, practic toți românii trebuie să plătească pentru eșecul statului. Adică pe scurt alții chefuiesc iar noi plătim cu toții acel chef , asta deși nu am participat la el. Această formă pare mai potrivită deoarece în limite mici lumea nu percepe impozitarea, însă cheful lui Iohannis a fost mare și în ultimii 3 ani a crescut masa monetară cu aproape 40%.

Au printat bani ca să scadă veniturile din salarii

Printarea de bani de acum nu este nici o mare surpriză. Statul a cerut să se printeze bani dintr-un motiv clar: salariile la stat erau prea mari față de mediul privat și prea mulți angajați.

Așa că au crescut masa monetară cu 40% pentru a devaloriza salariile cu 40%. Sigur că noi nu percepem asta, dar așa s-a făcut. Banii ar fi trebuit duși în economie iar aici este o altă problemă, nu prea au ajuns acolo.

Economia fiind închisă ei au dat banii pe salarii și pensii atunci când firmele nu puteau plăti taxe deoarece erau închise de Arafat.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button