Actualitate

Care este cadrul legal prin care AUR poate achiziționa autoturisme și TIR-uri personalizate pentru o caravană mobilă

AUR și-a anunțat intenția și a lansat deja procedura de achiziție pentru cumpărarea de autoturisme, autospeciale și TIR-uri. Acestea ar urma să fie personalizate astfel încât să se promoveze una din ideile principale din programul de guvernare al AUR: accesul la sistemul medical, sănătatea populației și construirea de spitale.

Partidul condus de George Simion a aprobat chiar și o strategie de propagandă politică în cadrul unui Congres organizat la sfârșitul anului 2022.

Este o situație inedită cu care AEP nu s-a mai confruntat iar cadrul legal nu este definit pentru o așa situație.

În campania electorală din 2020 președintele George Simion a lansat ideea construirii unui spital din banii de subvenție publică alocați partidului AUR. PSD, PNL și USR s-au opus unui asemenea demers și au blocat în parlament modificările legislative ce ar fi permis acest lucru.

Tocmai de aceea a venit ca firească decizia AUR de a organiza o caravană mobilă. În acest sens o consultare oferită de AEP arată în clar că legea permite achiziția de autoturisme, autospeciale și TIR-uri fără a se limita acest drept.

Liderul AUR a declarat că aceste componente ale caravanei mobile vor fi cumpărate din România, în ciuda faptului că o parte din componente nu pot fi construite aici.

Un anunț de achiziție a fost deja lansat în spațiul public, AUR organizând o comisie de achiziție care să permită transparența acestui proces. Sunt invitate să participe companiile românești care pot furniza asemenea servicii, livrarea urmând a se realiza în maxim 100 de zile de la lansarea comenzii ferme și semnarea contractului.

Presa plătită din banii PSD , PNL și ai USR a sărit ca arsă: este ilegal ca acest lucru să fie făcut. Reacția AEP a fost aceea că un astfel de demers nu poate fi oprit deoarece legea nu a prevăzut o asemenea situație, partidele folosind în general subvenția publică pentru mituirea presei.

Dar ce spune însă legea de finanțare a partidelor politice?

Aceasta menționează în clar categoriile de cheltuieli care sunt permise. Dintre acestea, două sunt importante pentru acest caz: cheltuielile pentru propagandă și cheltuielile pentru achiziția de autoturisme.

Ori AUR tocmai a aprobat o strategie de propagandă în cadrul unui Congres, iar Congresul este organul suprem de conducere al unui partid. Deci decizia a fost luată în forumul superior de conducere al AUR. Toată presa a vuit despre acest demers, ceea ce arată că strategia funcționează: AUR va construi o caravană sanitară mobilă pentru a putea arată că se poate.

Pe de cealaltă parte, caravana este formată din autoturisme fără a exista o limitare tehnică a acestora. Deci practic procedura de achiziție a componentelor mobile ale caravanei se înscrie în cadrul legal.

Atunci ce anume lege nu este respectată? Sigur că partidul AUR nu poate oferi servicii medicale, partidele nu pot face așa ceva, însă partidul AUR poate avea demersuri comune cu asociații și fundații cât timp banii nu provin din subvenția publică. Așa se face că AUR nu va presta servicii medicale și nu se vor utiliza fonduri publice pentru acest lucru.

Caravana va avea două componente: una de propagandă și a doua susținută din donații, adică nu din fondurile publice. Parteneriatul cu alte entități, cât timp nu implică fondurile publice ale românilor sunt permise.

Acest lucru șochează PSD, PNL și USR, cele trei partide care aruncă banii românilor pe cheltuieli inutile, majoritatea pentru a fi mituită presa. Ori ce vor pune românii în balanță: un sistem profund corupt sau un partid cu un lider curajos care nu a folosit deloc subvenția publică și va face a caravană sanitară mobilă care să demonstreze românilor că se poate face și o altfel de politică.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button