Actualitate

BNR îngroapă România încet dar sigur, nu avem nevoie de bombele din Rusia. Dobânda a crescut din nou până la o valoare istorică

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât vineri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022, informează banca centrală.

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50% pe an, de la 3,75%.

Păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit sunt alte decizii luate vineri de CA al BNR pe probleme de politică monetară.

BNR parcă ține să îngroape economia țării. În Europa dobânzile sunt de ordinul a 1%. În acele condiții poți lua bani cu care să faci afaceri, dar la noi nu. Antreprenorii din România sunt defavorizați față de cei din afară. BNR pedepsește antreprenorii români, iar afacerile sunt închise.

Mugurel ar face bine să separe problemele statului de nevoile mediului antreprenorial. Dobânzile către antreprenori trebuie să fie foarte mici. Este nevoie de bani pentru investiții și nu pentru a oferi statului. În mod normal banii se duc la antreprenori, ei fac investiții ce capătă o valoare de piață, după care din taxe și impozite și statul este ajutat. La noi este invers: statul este creditat, banii se duc în pensii și în salarii și în cele din urmă ajung în consum, adică în importuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button