Actualitate

Banca Angliei avertizează cu privire la o creștere ”apocaliptică” a prețurilor la alimente la nivel mondial

Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat cu privire la creșterea „apocaliptică” a prețurilor la alimente la nivel mondial și a spus că este „neputincios” în fața inflației în creștere, scrie Telegraph.

Andrew Bailey a spus că „a rămas fără degete” atunci când a numărat șocurile cu care s-a confruntat Marea Britanie, și a tras un semnal de alarmă asupra costurilor scăpate de sub control la energie și alimente.

Prețurile cresc cu cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani , creând un „șoc foarte mare în piață” care se așteaptă să se intensifice în următoarele luni, cu un risc de inflație care poate atinge două cifre înainte de sfârșitul anului.

Bailey le-a spus parlamentarilor din Comitetul Trezoreriei că este din ce în ce mai îngrijorat de o creștere suplimentară a costurilor alimentelor dacă Ucraina, un mare cultivator, nu va putea livra grâu și uleiuri de gătit din depozitele sale din cauza blocadei rusești

Guvernatorul a spus că a vorbit cu ministrul de finanțe al Ucrainei și a adăugat: „Riscul la momentul de față, unul chiar apocaliptic, este mâncarea”.

„Ucraina are alimente în depozit, dar nu le poate exporta. Deși [ministrul de finanțe] a fost optimist cu privire la cultibarea culturilor, el a spus că în momentul de față nu are nicio modalitate de a le livra și că situația se înrăutățește.

Este o îngrijorare majoră. Nu este doar o îngrijorare majoră pentru această țară, este o îngrijorare majoră pentru lumea în curs de dezvoltare.

Nu sunt deloc un strateg militar, dar orice se poate face pentru a ajuta Ucraina să-și scoată hrana ar fi o contribuție uriașă”, a mai adăugat guvernatorul britanic.

Back to top button