Actualitate

Azerbaidjanul și Armenia au ajuns la un acord de încetare a luptelor în Nagorno-Karabah , anunță Moscova

Diplomația rusă a anunțat, după negocieri maraton la Moscova între șefii diplomațiilor de la Erevan și Baku, că Azerbaidjanul și Armenia au ajuns sâmbătă la un acord de încetare a focului cu începere de la orele prânzului în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, obiectivul acestor lupte, conform AFP.

„Un acord de încetare a focului este anunțat cu începere de la orele 12.00, 10 octombrie 2020, în scopuri umanitare”, a indicat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citind un comunicat la finalul negocierilor.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a precizat ulterior pentru agenția France Presse că acordul de încetare a focului va începe sâmbătă la prânz.

Ministrul Serghei Lavrov a afirmat că acordul de încetare a focului va permite „schimbul de prizonieri de război, de alte persoane și de corpuri ale celor uciși, în acord cu criteriile Comitetului Crucii Roșii”.

De asemenea, Armenia și Azerbaidjanul au ajuns la o înțelegere să demareze „negocieri substanțiale” pentru o rezolvare pașnică a conflictului cu medierea copresedintilor Grupului de la Minsk al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a precizat ministrul rus.

Coprezidat de Rusia, Statele Unite și Franța, Grupul de la Minsk este de la mijlocul anilor 1990 principalul mediator internațional în acest conflict.

Bilanțul victimelor anunțat vineri, este e peste 400 de morți, dintre care 22 de civili armeni și 31 azeri. Este posibil însă, că bilanțul să fie mult mai ridicat deoarece fiecare dintre cele două tabere a a afirmat că a eliminat mii de soldați inamici.

„Parametrii specifici” ai punerii în aplicare a acordului de încetare a focului vor fi conveniți ulterior, a adăugat Serghei Lavrov.

Negocierile dintre miniștrii de externe armean și azer, la Moscova, au durat peste 10 ore și s-au încheiat târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă.

separatiștii armeni din autoproclamata republică Nagorno-Karabah, sprijiniți de Armenia, și forțele azere se înfrunta în această regiune muntoasă din data de 27 septembrie

Sursa foto : blacknews.rro

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button