Distribuți acest articol

De se să producem, când putem să importăm unul de 40 de ori mai scump, pe această premiză merg autoritățile noastre. Este miros de afacere bănoasă în acest fel. Deși la 1 iulie ar fi trebuit ca Terapia Cluj să înceapă producția Favipiravirului, singurul antiviral care și-a dovedit eficiența în Covid, autoritățile au reușit cu succes să blocheze acest lucru.

Apariția unui astfel de medicament în farmacii ar fi fost o grea lovitură pentru un alt tratament nerecomandat de OMS și extrem de scump, achiziționat în exces de Ministerul Sănătății.

De ce să producem în România un medicament ieftin și eficient, când putem să importăm unul de 40 de ori mai scump, care nu are niciun efect asupra pacienților Covid? Aceasta este politica Ministerului Sănătății, care a reușit performanța să întârzie nejustificat, prin Agenția Națională a Medicamentului, autorizația pentru începerea fabricării Favipiravirului la Terapia Cluj. Mai mult, după aproape trei luni de zile, Ministerul Sănătății nu a catadicsit să elaboreze normele și reglementările pentru farmacii și medici, în vederea prescrierii acestui medicament și a achiziționării lui din farmaciile cu circuit deschis.

Ivermectina intră în studii oficiale Un alt medicament care a fost mitraliat, efectiv, din toate direcțiile, a intrat, recent, în studii clinice. Este vorba despre controversata Ivermectină, pe care cercetătorii de la Universitatea Oxford o vor testa în tratamentul anti-Covid, obiectivul fiind vindecarea pacienților Covid fără spitalizare. ”India a luat pe scară largă Ivermectină și, chiar dacă nu există o confirmare oficială a efectului acestui medicament, în mai puțin de o lună numărul de cazuri în această țară a scăzut de la 400.000 pe zi, la 40.000 pe zi”, susține Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj.

Distribuți acest articol