ActualitateInternațional

Arabia Saudită a fost eliminată din Consiliul Drepturilor Omului al ONU. China şi Rusia au fost realese

Arabia Saudită este singura ţară candidată care nu a fost aleasă în Consiliul Drepturilor Omului al Naţiunilor Unite. Acest rezultat a fost salutat de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, care se opun prezenţei mai multor ţări în această organizaţie, precum China şi Rusia.

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului au salutat lovitura dată Riadului şi tentativelor sale de a-şi îmbunătăţi imaginea în comunitatea internaţională.

„Consiliul drepturilor omului a pedepsit astăzi spectaculos Arabia Saudită a lui Mohammed ben Salman”, a scris pe Twitter Bruno Stagno, director executiv adjunct al ONG-ului Human Rights Watch (HRW), cu referire la prinţul moştenitor al acestei ţări.

„Singura ţară care nu a fost aleasă, nedorită de o majoritate a membrilor ONU. Regatul culege ceea ce merită pentru gravele sale încălcări ale drepturilor omului şi pentru crimele sale de război în străinătate”, adaugă directorul executiv al ONG-ului.

15 locuri erau în joc în acest consiliu care numără 47 de membri, criticat de organizaţii de apărare a drepturilor omului şi de Statele Unite, deoarece sunt în componenţa sa ţari acuzate că încalcă aceste drepturi.

Totuşi, doar patru din aceste 15 locuri au fost disputate, toate în zona Asia – Pacific.

China a obţinut 139 de voturi la scrutinul cu buletine secrete, o scădere spectaculoasă în comparaţie cu cele 180 de voturi adunate ultima dată când a fost aleasă, în 2016.

Human Rights Watch arată cu degetul spre un „bilanţ dezastruos al Chinei în termeni de respectare a drepturilor”

„Acest lucru arată că din ce în ce mai multe state sunt perturbate de bilanţul dezastruos al Chinei în materie de respectare a drepturilor”, a scris pe Twitter Louis Charbonneau, responsabil al HRW la Naţiunile Unite.

Pakistanul şi Uzbekistanul au fost alese cu 169 de voturi şi Nepalul cu 150 de  voturi.

Arabia Saudită este singura ţară care a concurat în aceste alegeri şi nu a fost aleasă, adunând numai 90 de voturi.

„Arabia Saudită va rămâne un paria la nivel planetar, doar dacă nu va întreprinde mari reforme pentru a elibera deţinuţii politici, pentru a pune capăt teribilului război din Yemen şi pentru a permite cetăţenilor săi o reală participare în politică”, a declarat Sarah Leah Whitson, directoarea executivă a Democracy for the Arab World Now.

Organizaţia pe care o reprezintă ea, fondată de jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis de agenţii ţării sale la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, în octombrie 2018, a salutat acest rezultat.

Sursa: G4Media

 • HORECA are dreptul să trăiască. De ce nu închidem parlamentul?

  Proteste HORECA au avut loc peste tot în lume, inclusiv în România. Jumătate de milion de români lucrează în acest domeniu și peste două milioane sunt afectați. Zeci de mii de afaceri sunt afectate, dar marile corporații din România o duc mai bine ca oricând. Nu companiile străine sunt afectate, coada fiind imensă la fast-food.

 • Raed Arafat: nu am pierdut lupta cu covid

  Raed Arafat a dezbmințit astăzi faptul că el ar fi afirmat că s-a pierdut luptă împotriva infecției cu covid: „Astazi s-a publicat de mai multe agentii de presa o afirmatie atribuita mie referitoare la “pierderea luptei cu COVID-19”. Afrimatia s-ar fi facut in cadrul emisiunii din seara trecuta la Digi24. Singura referire in cadrul emsiunii

 • Au crescut pe șustache salariile în parlament, guvern, președinție

  Parlamentul României a aprobat acum câteva zile un proiect de lege ce prevede creșterea salariilor în guvern, președinție, parlament. Creșterea este pentru merite deosebite? Au terminat vreo autostradă? Nu credem. Se elimină și interdicția suprapunerii unor sporuri. Să nu vă imaginați că salariile erau mici. Veniturile medii lunare depășesc 7 000 de lei. Aceeași politicieni

 • Raed Afarat recunoaște DEZASTRUL: Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o

  Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat că „este foarte clar” că se va ajunge la indicele de infectare cu COVID-19 de 3 la mia de locuitori în Capitală, iar în acest caz, restaurantele, cinematografele şi teatrele se vor închide şi ”este posibil” ca elevii să urmeze cursuri online. Arafat a

 • Semnificații istorice pentru ziua de 17 octombrie. Era lansată revista National Geographic – 1888

  1849: Înceta din viaţă compozitorul polonez Frederic Chopin (n. 1810) 1888: Era lansată revista National Geographic 1915: Se năştea dramaturgul american Arthur Miller (d. 2005) 1918: Se năştea actriţa americană de film Rita Hayworth (Margarita Carmen Cansino) (d. 1987) 1920: Se năştea actorul american Montgomery Clift (d. 1966) 1957: Scriitorul francez Albert Camus era laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button