Internațional

Ape tulburi la Paris: Premierul își dă demisia, dar președintele refuză să semneze

Premierul francez Elisabeth Borne și-a prezentat tradiționala demisie de după alegerile legislative, dar președintele Emmanuel Macron nu va proceda la o remaniere imediată, transmite Le Monde.

Prim-ministrul Elisabeth Borne și-a prezentat demisia președintelui Emmanuel Macron, care a refuzat-o „pentru ca guvernul să rămână în funcție”, a declarat marți, 21 iunie, Palatul Elysée pentru Agenția France-Presse (AFP).

Președintele va purta „dialogul politic necesar (…) pentru a identifica soluții constructive care pot fi avute în vedere în serviciul francezilor”, a precizat Palatul, înaintea unei serii de întâlniri cu liderii partidelor marți și miercuri.

Premierul va avea marți, în prima parte a după-amiezii, o reuniune cu întregul guvern, a confirmat pentru AFP un consilier. Acest format excepțional este diferit de consiliul săptămânal al miniștrilor, care era prevăzut pentru astăzi, dar care a fost anulat, într-un anunț făcut ieri.

Este tradițional ca premierul să demisioneze a doua zi după alegerile legislative, pentru a permite ca lista Guvernului să reflecte implicațiile politice ale alegerilor. Se așteaptă ca miniștrii care au pierdut să demisioneze din guvern și să nu fie numiți din nou – acesta va fi cazul ministrului Mediului, Amélie de Montchalin, și al ministrului Sănătății, Brigitte Bourguignon.

În egală măsură, noua Adunare Națională oferă o rezervă de parlamentari din care să aleagă pentru posturile ministeriale, inclusiv pentru portofoliile secundare care nu au fost încă atribuite.

Duminică, premierul Borne a câștigat ea însăși alegerile în premieră, într-o cursă strânsă în Normandia.

Președintele Macron se pregătește să părăsească țara pentru o serie de summituri internaționale, inclusiv un summit al Consiliului European și un summit G7. Procedând la o remaniere guvernamentală imediată ar fi rămas cu foarte puțin timp înainte de aceste termene limită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button