Analist: Moscova vrea ca Republica Moldova să nu comenteze, indiferent cât de tare ar fi umilită de Rusia
Distribuți acest articol

Moscova vrea ca Republica Moldova să nu comenteze, indiferent cât de tare ar fi umilită de Rusia. De această părere este Nicolae Negru, analist politic de la Chișinău, care a comentat ultimele „isprăvi”, ale ambasadorului Rusiei în Republica Moldova. 

Astfel, editorialistul a amintit că la 10 februarie, ambasadorul rus Oleg Vasnețov a participat la o întrunire a pretinsului minister al afacerilor externe al pretinsei republici separatiste transnistrene, vorbind acolo despre „rolul decisiv” al trupelor ruse, numite „misiune de pacificare” în „menținerea păcii pe Nistru”, subliniind că prezența acestora îi permite Rusiei să poarte „negocieri cu participarea OSCE, a Ucrainei, a observatorilor din partea SUA și UE”.

Abia peste cinci zile „isprava” Ambasadorului a ajuns la urechile MAEIE, care i-a exprimat un reproș în fraze cât se poate de neutre, ținând cont de faptul că Vasnețov a fost rugat și anul trecut să se abțină în a frecventa „activitățile organizate de structurile de la Tiraspol”. El însă a scuipat pe doleanța gazdei primitoare. Reproșul MAEIE, întârziat și timid, adresat cu voce tremurătoare, a „nedumerit” imediat Moscova, numindu-l „lipsit de sens”, deoarece Chișinăul ar „cunoaște foarte bine faptul că Rusia nu pune la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova, că este garantul și mediatorul reglementării transnistrene…”, funcții pe care nu le-ar putea îndeplini „fără menținerea contactelor cu părțile în conflict”. „Sperăm că partenerii noștri moldoveni se vor abține pe viitor de la politizarea activității Ambasadei Rusiei la Chișinău”, le-a făcut cu degetul omologilor de la MAEIE Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MID-ului”, a menționat Nicolae Negru pentru Ziarul Național. 

Astfel, traducând în limbaj convențional, a remarcat sursa, Serghei Lavrov dorește ca Chișinăul să tacă, oricât și-ar bate joc ambasadorul rus de suveranitatea Republicii Moldova. „Vasnețov, de altfel a mai vorbit la întrunirea respectivă și despre „interacțiunea transnistreano-rusă pe linia politicii externe”, care interacțiune, a afirmat el, a fost „destul de compactă”, chiar și în condițiile crizei provocate de pandemie. Dacă și aceasta se numește „respect” pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, cum s-ar manifesta lipsa de „respect”? Prin mișcarea spre Chișinău a tancurilor rusești?

Sigur, Dodon nu ar fi îndrăznit să „politizeze” activitatea ambasadorului rus, care îi rezervează bilete de avion spre Moscova. Insistența cu care MID admonestează Chișinăul, repetând, ca pe o mantra, aceleași sintagme mincinoase, false, este legată în mod evident de dorința ca Maia Sandu să meargă pe urmele lui Dodon, să folosească limbajul dodonist. Rusia aplică asupra ei presiuni prin toate mijloacele posibile, inclusiv OSCE, care nu pare să aibă altă preocupare, decât să federalizeze Republica Moldova cu „pași mici” și să lase trupele ruse în pace, ca și cum prezența acestora nu ar mai conta”, a mai adăugat Nicolae Negru

În acest sens, editorialistul a făcut referire și la o analiză a ambasadorului Mihai Gribincea,

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol