Actualitate

Ambasadorul României la Chișinău, despre campania prezidențială: „Am văzut unii actori care au furat startul profitând de o resursă administrativă pe care o au la dispoziție”

Bucureștiul încurajează un proces electoral exemplar în Republica Moldova, fără practici flagrante din trecut. Declarații în acest sens au fost făcute de ambasadorul Daniel Ioniță, în contextul în care 19 state europene, printre care și România, au îndemnat autoritățile de la Chișinău să asigure un proces electoral corect la alegerile prezidențiale. 

„În primul rând dorim ca Măria Sa, cetățeanul, să fie respectat în aceste alegeri prin asigurarea unui proces electoral care să respecte pe deplin standardele democratice și să contribuie la consolidarea statului de drept în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova, în temeiul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană(…) Credem că este important și încurajăm toți actorii politici și instituțiile statului din Republica Moldova să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi: cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a unor funcționari publici”, a declarat Daniel Ioniță pentru Radio Chișinău. 

Diplomatul și-a exprimat speranța că votul cetățenilor va fi respectat. Cât despre campania electorală, ambasadorul României la Chișinău a observat că, în anumite cazuri, aceasta a început mai devreme decât a fost declarată oficial.

„Campania electorală a început cu mult înainte să fie declarată oficial. Am văzut unii actori care au furat startul profitând de o resursă administrativă pe care o au la dispoziție. Au fost anumite situații greu de explicat din punctul meu de vedere, în ceea ce privește înscrierea unor candidați la CEC. Am observat că au fost anumite probleme legate de listele, sperăm ca aceste chestiuni să fie de domeniul trecutului, pentru că este foarte important ca atunci când te raportezi la un proces electoral, toți actorii să dispună de același referențial și toți candidații electorali să aibă aceleași șanse, să alerge în această competiție electorală, fără nici un fel de impedimente”, a mai subliniat ambasadorul Daniel Ioniță.

Amintim că la alegerile prezidențiale din Republica Moldova din 1 noiembrie vor participa opt candidați. Este vorba despre Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (PPDA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon, (candidat independent), Violeta Ivanov (Partidul Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral Unirea).

La sfârșitul lunii septembrie nouăsprezece state europene au cerut autorităților Republicii Moldova să desfășoare alegerile prezidențiale într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale. Într-o declarație comună cu privire la viitoarele alegeri prezidențiale statele respective au menționat că acesta este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau la baza relației dintre R. Moldova și UE.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button