Actualitate

Ambasadorul Marii Britanii: Ceaușescu juca un rol în geopolitica Europei

Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a făcut într-o emisiune câteva comentarii despre epoca comunistă și politica externă dusă de Nicolae Ceaușescu.

Andrew Noble: Cred că o înţelegere a istoriei României este foarte importantă, mai ales în această perioadă. Am impresia că în şcoli, dar şi în rândul populaţiei este o tendinţă să se spună că tot ce s-a întâmplat înainte de 1989 nu ne mai interesează şi nici nu era interesant pentru toată lumea.

Dar vom sărbători în acest an o altă aniversare care aduce puţină lumină în această chestiune şi anume Biserica anglicană din Bucureşti, care a fost singura biserică în sine din ţările Tratatului de la Varşovia – prima slujbă a avut loc în 1920, deci este centenarul acestei biserici în acest an. A fost un preot permanent în această Biserică, din anul 1965. Înseamnă că sosirea lui Ceauşescu la putere a făcut posibile nişte lucruri care nu erau posibile înainte.

Şi reacţia lui Ceauşescu faţă de Revoluţia din Praga, din 1968, a fost înţeleasă de toată lumea, nu numai din Europa, dar în toată lumea liberală şi liberă ca un pas foarte important pentru democraţie. Şi ceea ce a făcut Ceauşescu în anii 60 şi mai ales după Praga şi după invazia Uniunii Sovietice a Afganistanului, în 1979, a dovedit o oarecare independenţă faţă de politica URSS.

Sigur că ceea ce s-a întâmplat în interiorul ţării nu avea nicio legătură cu politica externă şi nu vreau să fiu cineva care sprijină rolul lui Ceauşescu, dar în ceea ce priveşte politica externă, geopolitica Europei, părea că Ceauşescu era cineva care ar putea juca un rol care să minimalizeze pericolele din Europa, pentru că atunci eram aproape într-o stare de război.

Şi copiii, copiii mei, copiii noştri, nu cunosc care a fost într-adevăr situaţia şi de ce Ceauşescu a fost invitat la Londra şi nu numai la Londra, dar peste tot şi chiar când am fost eu aici, în anii 80, a primit oaspeţi din toate ţările lumii, care nu erau în niciun fel de acord cu politica internă, dar aveau o perspectivă mai mare.

Dar am o mică bucurie, că în decembrie 1989, eu am fost oficialul din Londra care a primit responsabilitatea să retragă Ordinul pe care i-l dăduse Regina lui Ceauşescu.

1 comentariu

  1. ….pe când se va mai repeta, asemenea onoare, pentru români și ROMÂNIA!!! Și atunci eram socialiști, acum suntem batjocura capitaliștilor, popor amărât, cu șomeri, cu industrie la pământ, cu păduri și terenuri agricole vândute, deposedați de bogățiile naturale, cu 5 milioane de oameni capabili să muncească pentru țară, plecați, pentru că la noi, în privat sunt salarii de mizerie în majoritatea firmelor mici, unde-i capitalismul ala care noi visam că aduce prosperitate? …și culmea ironiei, peste 130 miliarde Euro DATORIE!
    Pe ce s-a consumat atâta bănet! Cu acești bani și cu resursele naturale nevândute, cu guvernul de atunci, astăzi am fi fost fruntea Europei nu râsul Europei! Acestea sunt, succesurili!!! politicienilor, de după 1989! Suflecați mânecile și la treabă, guvernanți, că vom fi scoși la licitație! Tot ce-i posibil vouă să nu vă pese, stați bine! …dar majoritatea, JALE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button