Ambasadorul Franței la Chișinău, despre alegerile parlamentare din Republica Moldova
Distribuți acest articol

Franța speră că alegerile parlamentare din Republica Moldova vor duce la formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern stabil, care vor porni ferm pe calea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE. Declarații în acest sens au fost făcute de Pascal le Deunff, ambasadorul Franței la Chișinău. 

Potrivit diplomatului, UE și Franța nu votează în Republica Moldova și nu susțin un partid sau altul la alegerile parlamentare din 11 iulie.

UE a semnat în 2014 un acord cu Republica Moldova, Acordul de Asociere, care este foaia de parcurs și grila de lectură pentru relația pe care UE și statele sale membre vor să o aibă cu Moldova. Această foaie de parcurs include reforme în mai multe domenii. Autoritățile din R. Moldova și-au asumat să le realizeze, iar UE și statele sale membre s-au angajat să susțină aceste reforme cu finanțare, expertiză, diverse ajutoare”, a explicat ambasadorul Franței la Chișinău.

Totodată, Pascal le Deunff a mai adăugat că UE și Franța susțin aceste reforme pentru că știu din propria experiență că sunt benefice pentru populație, dar și pentru că „interesul nostru, al francezilor și al europenilor, este să avem în vecinătatea noastră o R. Moldova democratică, stabilă și prosperă”.

Printre aceste reforme, fundamentale sunt cele care vizează crearea unui adevărat stat de drept și a justiției independente, consolidarea proceselor democratice, lupta împotriva corupției și dezvoltarea economiei pe o cale de creștere echilibrată. Prin urmare, Franța speră că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 vor avea loc în condiții libere, corecte și oneste. Speră, de asemenea, că aceste alegeri vor duce la formarea unei majorități parlamentare și a unui guvern stabil, care se vor porni ferm pe calea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE”, a mai precizat ambasadorul Franței la Chișinău pentru deschide.md.

Amintim că anterior și Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, a declarat că noul Parlament de la Chișinău va avea menirea de a susține reformele privind indepedența justiţiei și combaterea corupţiei mari.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol