Ambasada României la Chişinău, precizări privind regimul de intrare în România ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Ambasada României în Republica Moldova informează că au fost efectuate modificări în legislația privind regimul carantinei, în sensul introducerii unei noi excepții pentru artiștii și stafful acestora, care sosesc în România pentru participarea la evenimente culturale, artistice sau de divertisment, organizate pe teritoriul național.

Începând cu 11 august 2021, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe teritoriul României. Nu au fost introduse restricții privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii Republicii Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei. Se mențin modificările aduse legislației privind regimul carantinei, în sensul creșterii limitelor de vârstă pentru aplicabilitatea excepțiilor în cazul minorilor (de la 3 la 6 ani), respectiv introducerea unei noi excepții pentru membrii delegațiilor sportive.

Regula generală prevede că pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din Republica Moldova, se instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor cre vin din UE/ SEE/ Confederația Elvețiană). Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.

De asemenea, se exceptează de la măsura carantinei persoanele care rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă testul RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în România sau îmbarcării. Totodată, sunt prevăzute excepții de la aceeași măsură pentru o serie de alte categorii, detaliate în HCNSU nr. 43 și 51.

Cetățenii români care revin în România din străinătate și au petrecut ultimele 14 zile într-o zonă verde (inclusiv Republica Moldova) nu sunt plasați în carantină, nu trebuie să facă dovada vaccinării sau încadrării în excepțiile prevăzute de legislație.

Hotărârea Guvernului României privind prelungirea stării de alertă este disponibilă la adresa:

Hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt disponibile la adresele:

Lista statelor clasificate în zone de risc este disponibilă la adresa:

România a înregistrat până în prezent 1.086.492 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 1.049.537 au fost tratate și vindecate și 34.337 au decedat.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol