Actualitate

Ambasada României la Chişinău, precizări privind regimul de intrare în România ~ InfoPrut

România a aprobat o nouă clasificare a statelor cu risc epidemiologic, în care Republica Moldova figurează încadrată în „zona verde”. De asemenea, începând cu data de 13 mai 2021, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României.

Pentru o corectă înțelegere a legislației și pentru ca fiecare cetățean să poată să identifice mai ușor situația în care se află, Ambasada României prezintă informația structurată în cinci părți, astfel:

 1. Cetățenii români care se află pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv persoanele cu dublă sau multiplă cetățenie, din care una română)
 • Vi se permite intrarea în România, cu exceptare de la carantină. Pentru a fi exceptați de la măsura carantinei, trebuie să nu vă fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe zone / țări din „zona galbenă” sau „zona roșie”.
 1. Cetățenii străini care se află pe teritoriul Republicii Moldova
 • Încadrarea Republicii Moldova ca „zonă verde” nu modifică condițiile de intrare în România.
 • Vi se permite intrarea în România doar dacă vă încadrați în excepțiile prevăzute de legislația în vigoare (HG nr.531 din 10.05.2021).
 • Pentru a fi exceptați de la măsura carantinei, trebuie să nu vă fi aflat, în ultimele 14 zile, într-una sau mai multe zone / țări din „zona galbenă” sau „zona roșie”.
 1. Tranzitul
 • Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura carantinei.
 • Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificat și esențial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență etc.).
 • Tranzitul trebuie să fi realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens (informații concrete vor fi oferite de către Poliția de Frontieră).
 1. Excepția de la măsura carantinei:
 • Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din țări din „zona galbenă” sau „zona roșie”, se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile.
 • Persoanele care sosesc din „zona galbenă” sau „zona roșie” pot ieși din carantină după a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.
 • Dacă în ultimele 14 zile v-ați aflat pe teritoriul uneia sau mai multor țări din „zona galbenă” sau „zona roșie”, puteți fi exceptați, și în acest caz, de la măsura carantinei, cu condiția să vă încadrați în excepțiile prevăzute de legislație (Hotărârea CNSU nr.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button