Alarmant: Republica Moldova a pierdut 1,5 milioane de oameni de la obținerea independenței
Distribuți acest articol

Republica Moldova a pierdut 1,5 milioane de oameni de la obținerea independenței. Astfel, acum, numărul cetățenilor R. Moldova este de 2,9 milioane, inclusiv cei din stânga Nistrului, unde sunt puțin peste 300 000 de cetățeni. Datele au fost prezentate de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” de la Chișinău. 

Expertul a spus că, în prezent avem patru tipuri de cetățeni ai R. Moldova: cei din dreapta Nistrului, care se află acasă; cei din dreapta Nistrului, care se află peste hotare; cei din stânga Nistrului, care se află în stânga Nistrului și cei din stânga Nistrului, care se află peste hotare.

„Avem și 100-150 de mii de oameni plecați temporar peste hotare, care nu intră în statistica celor plecați. De aceea, putem spune că numărul moldovenilor plecați peste hotare este cu mult mai mare decât numărul din statistică, deoarece sunt și acei care fac naveta de scurtă durată”, a remarcat Veaceslav Ioniță

Potrivit economistului, Republica Moldova se depopulează destul de activ. În 1991 populația republicii a ajuns la 4 364 000 inclusiv stânga Nistrului unde erau 731 000. Astfel, timp de 30 de ani, numărul cetățenilor moldoveni aflați acasă s-a redus cu 1, 5 milioane , cu 1 036 000 în dreapta Nistrului. În stânga Nistrului populația s-a redus de 2,4 ori, de la 731 000 la 306 000, sau cu 425 000 de cetățeni. „Nu cred că veți găsi în Europa un alt stat, sau o altă regiune, unde avem o așa depopulare cum se întâmplă în stânga Nistrului”, a opinat analistul economic.

Veaceslav Ioniță a remarcat că în prezent suntem 2,9 milioane de moldoveni, inclusiv cu cei din stânga Nistrului. „Dacă se va continua trendul acesta, vom ajunge la nivelul anilor 1950. Și mă tem să mă gândesc ce va fi în viitor”, a menționat sursa.

În opinia sa, sunt trei factori care au determinat reducerea populației. Este vorba de sporul natural negativ înregistrat în R. Moldova; migrația definitivă a cetățenilor care au plecat peste hotare și s-au dezis de cetățenia R. Moldova sau cea a autoproclamatei regiuni transnistrene și migrația temporară.

Expertul a mai comunicat că în ultimii 30 de ani, pe malul drept al Nistrului s-au născut cu 69 000 de copii mai puțin decât numărul persoanelor decedate. Estimativ, ar fi vorba de încă 27 000 de cetățeni din stânga Nistrului. Astfel, cu 100 000 de cetățeni mai mulți au murit, decât s-au născut.

Veaceslav Ioniță a mai menționat că din partea dreaptă a Nistrului peste hotare se află 932 000 de cetățeni, iar din stânga Nistrului – 158 000. Din dreapta Nistrului, fiecare al patrulea cetățean este plecat peste hotare sau 26% sau, iar din stânga Nistrului – 33%, sau fiecare al treilea cetățean.

De fapt, migrația și plecarea cetățenilor din stânga Nistrului este cu mult mai puternică. „Depopularea regiunii din stânga Nistrului este cu mult mai mare decât a celei din dreapta Nistrului și este condiționată de doi factori: numărul mare de cetățeni care au plecat definitiv din regiune și numărul mare de cetățeni care se află peste hotarele regiunii în căutarea unui loc de muncă”,

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol