Actualitate

Acuzații grave în preajma prezidențialelor din R. Moldova. Se cere demiterea șefului CEC

Partidul Acțiune și Solidaritate cere demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova. 

Potrivit sursei, CEC este un organ independent, iar membrii acestei instituții depun, la confirmarea în funcție, un jurământ în fața Parlamentului precum că vor îndeplini fără părtinire atribuțiile ce le revin.

Dorin Cimil a fost propus în calitate de membru CEC de către PAS cu intenția ca instituția să devină apolitică, independentă, să apere interesul cetățenilor și să supravegheze cu adevărat organizarea unor alegeri libere și corecte. Am identificat candidatura domnului Cimil din mediul academic, nu din sfera politică, anume din această perspectivă. Cu regret, am asistat la acțiuni și declarații din partea lui Dorin Cimil care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia. De exemplu, menționăm următoarele acțiuni: neluarea măsurilor de anulare a cererilor prealabile false, susținerea propunerii de deschidere nejustificată a secțiilor de votare în Rusia pe baza unor acte falsificate, acceptarea deciziei partizane a CEC față de excluderea partidelor din procesul electoral prezidențial, decizie care este ilegală și îl favorizează pe Igor Dodon”, a mai punctat PAS într-o solicitare publică.

Astfel, formațiunea consideră că „Dorin Cimil a dat dovadă de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale, prin acceptarea promovării intereselor politice ale unui potențial candidat la alegerile prezidențiale, la comanda lui Maxim Lebedinschi, iar astfel a încălcat legea și jurământul depus”, și solicită demisia acestuia din funcția de președinte și membru CEC.

Amintim că astăzi, Partidul Acțiune și Solidaritate a denunțat o decizie a CEC prin care candidații la prezidențialele din 1 noiembrie nu pot folosi banii partidelor din care fac parte în campania electorală și a cerut autorității electorale „să acționeze în conformitate cu legea, nu în interesele obscure ale lui Dodon”. La rândul său, Comisia Electorală Centrală a argumentat că aceasta este o prevedere legală și a respins acuzațiile despre nerespectarea legii la capitolul finanțarea campaniei electorale.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button