Actualitate

Actul de identitate, obligatoriu în spațiile publice din Republica Moldova

Toți cetățenii R. Moldova, cu excepția minorilor, sunt obligați, pe tot parcursul perioadei de stare de urgență în sănătate publică, să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public.

De asemenea, conform unei decizii a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, deținerea unui act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a acestuia va fi necesară și la prezentarea Certificatului COVID. Astfel, începând cu 15 octombrie, cetățenii R. Moldova vor putea descărca online Certificatul COVID-19, care va include: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare.

Certificatul digital COVID-19 facilitează libera circulație la nivel național și internațional, în condiții de siguranță, pe perioada pandemiei COVID-19. Documentul va putea fi descărcat gratuit și va fi disponibil în limbile română/engleză. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat.

De altfel, Certificatul COVID eliberat pe teritoriul altui stat, în baza modelului țării emitente, trebuie să fie prezentat în limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Pentru certificatele emise în alte limbi decât cele menționate, acestea vor fi confirmate prin traducere autorizată în Republica Moldova, în limbile română sau rusă.

Totodată, persoanele care își propun să intre pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să respecte regimul de autoizolare trebuie să completeze și să prezinte fișa epidemiologică, care din data de 5 octombrie este în format online. Persoanele care vor prezenta informații false riscă să fie trase la răspundere conform legislației.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button