Actualitate

A început pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou. Credincioșii care vor să se închine la moaștele sfinte trebuie să aibă buletin de București și să stea la distanță unii de ceilalți

Începe pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou. Credincioșii care vor să se închine la raclă cu sfintele moaște trebuie să poarte masca și să păstreze distanță. Mai mult, este permisă numai participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în București.

Pelerinii au urcat duminică dealul Patriarhiei, documentele fiindu-le verificate de jandarmi, pentru a vedea dacă locuiesc în București, anul acesta, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, la sărbătoare putând participa doar bucureștenii.
Potrivit Basilica.ro, raclele sunt acoperite cu un geam transparent și dezinfectate de voluntari după fiecare închinare
Anul acesta pelerinajul va fi permis doar trei zile, în perioada 23-27 octombrie
Alături de aceste sfinte moaște vor sta cele ale Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie, informează Patriarhia Română, conform Argerpres.

Programul pelerinajului

  • Duminică, 25 octombrie, între orele 9,00 -12,30, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Altarul de vara din incinta Catedralei Patriarhale.
  • Luni, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, de la ora 9,30, se va săvârși Sfânta Liturghie la Altarul de vara de lângă Catedrala Patriarhală.
  • Marți, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, începând cu ora 9,00, la Altarul de vara de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împreună cu cei trei episcopi vicari din București, câțiva preoți și diaconi.
  • Reintroducerea Sfintelor Moaște în Catedrala Patriarhală se va face la sfârșitul zilei de 27 octombrie, după închinarea ultimului credincios.

Pentru asigurarea respectării normelor sanitare cu privire la distanțarea fizică de 1,5 m, la sfintele slujbe oficiate în perioada amintită la Altarul de vara de pe Colină Bucuriei vor putea participa maximum 200 de persoane.

Ce măsuri trebuie să respecte pelerinii

„Referitor la evenimentul prilejuit de sărbătorirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, care va avea loc în perioada 25-27 octombrie 2020, Instituția Prefectului – Municipiul București aduce la cunoștință cetățenilor că, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 856 din 14 octombrie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu dată de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afară lăcășurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare (Anexă 3- Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc, pct.8)”, a transmis Prefectura Capitalei într-un comunicat de presă.

Instituția a mai preciat că, în condițiile mai sus expuse, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectivă activitate.

„Astfel, precizăm că este interzisă participarea la procesiunile și/sau pelerinajele religioase prevăzute mai sus a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în municipiul București.

Totodată, având în vedere menținerea incidenței cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de infectari cu noul coronavirus SARS-Cov-2, în municipiul București de peste 3/1.000 de locuitori, sunt interzise activitățile cu publicul desfășurate de cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizual, de instituții de spectacole și/sau concerte.

Facem precizarea că, activitățile interne, specifice și necesare menținerii funcționarii respectivelor instituții, realizate cu angajații proprii (repetițiile cu întreg personalul artistic și de scenă, activitățile personalului tehnic, administrativ și economic, etc.) sunt permise cu respectarea prevederilor Ordinului comun al Ministrului Culturii și Ministrului Sănătății, în vigoare”, a mai arătat Prefectura București.

Pelerinii vor merge pe un singur rând

  • accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane care vor aștepta una în spatele celeilalte, păstrând distanță de 1,5 m între ele;
  • pe trotuarul cu un culoar unic de acces vor fi trasate marcaje de staționare pentru facilitarea păstrării acestei distanțe;
  • pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare;
  • se va crea un flux unic de circulație a credincioșilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei și cu ieșire separată, pe stradă Patriarhiei spre stradă 11 Iunie;
  • voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi credincioșilor materiale de dezinfectare și igienă.

Se renunta la procesiunea „Calea Sfinților”

Potrivit Patriarhiei Române, „în contextul pandemiei, de care suntem cu toții conștienți și în care Biserica însăși a desfășurat o intensă campanie de promovare și conștientizare a regulilor igienico-sanitare, în vederea adecvării la contextul stării de alertă din București și pentru organizarea în condiții de reală siguranță a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an”, au fost luate următoarele măsuri speciale:

  • renunțarea la procesiunea „Calea Sfinților” la care participau foarte mulți preoți și credincioși mireni;
  • reducerea numărului de clerici slujitori și cântăreți bisericești la toate slujbele sărbătorii;
  • reducerea perioadei de expunere a sfintelor moaște spre închinare la doar trei zile (25-27 octombrie);
  • protejarea raclelor cu moaștele sfinților cu un material care va permite o permanentă igienizare.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button