Actualitate

A fost demascat planul Guvernului. Cătălin Drulă cere desfiinţarea CFR Marfă și privatizarea transportului de marfă pe calea ferată

CFR Marfă este la un pas de desfiinţare, conform informaţiilor dintr-o scrisoare trimisă în 11 mai 2021 de către oficialii Comisiei Europene către Reprezentanţa permanentă a ţării noastre la Uniunea Europeană. Peste 1.400 de oameni vor fi concediați până în 5 iulie, iar șefii instituției au legături directe cu cei din sectorul privat care au un interes direct.

Prima etapă a noului plan stabileşte că, în cadrul restructurării, vor fi disponibilizaţi peste 1400 de angajaţi ai companiei, din cei 5000 de salariaţi. 2500 de angajaţi ar urma să fie preluaţi de societatea de expediţii Rofersped SA, dar acest lucru nu este obligatoriu, conform documentului emis de oficialii de la Bruxelles, act care nu spune nimic nici despre restul de 1100 de angajaţi ce vor rămâne fără un loc de muncă.

Rofersped va prelua doar 41% din volumul transportat de CFR Marfă, restul contractelor fiind cedate deliberat către competitorii privaţi.

Ministerul Transporturilor va transfera activele recuperate de la CFR Marfă la Rofersped SA, drept aport de capital. Acţionarilor privaţi actuali ai Rofersped li se va oferi posibilitatea să contribuie la majorarea de capital a companiei pentru a se evita diluţia lor. Astfel, CFR Marfă va transfera către Rofersped SA (societate la care statul deţine 98% din acţiuni) o parte din patrimoniu sub formă de majorare de capital, dar şi o parte dintre contracte.

Restructurarea va afecta în primul rând personalul productiv, ceea ce va duce la imposibilitatea îndeplinirii contractelor actuale Efectul va fi imposibilitatea câștigării unor noi contracte și chiar pierderea clienților în detrimentul celor trei mari jucători din piață: GFR (Grupul Feroviar Român), DB Schenker și Unicom Tranzit, care vor fi alimentați atât cu clienți cât și cu personal calificat gratis. Deciziile actualei conduceri a CFR Marfă sunt mai jult decât suspecte, în contextul în care directorul companiei, Mihai Frăsinoi, a fost în ultimii ani director general al competitorului Unicom Tranzit, iar fratele său face parte din conducerea altui mare operator, DB Schenker.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button