Fostele imperii nu s-au retras din România, ba chiar au prosperat. Austriecii nu doar că au pus mâna pe industria petrolieră din România primind aproape gratuit o rețea de distribuție(cea mai mare din România) și o rafinărie, dar schimburile comerciale cu acest stat ne dezavantajează în totalitate.
Citiți această analiză: BNR pune pe români să plătească datoriile statului. Iată mecanismul
Perfect ar fi ca în relația cu un stat să existe schimburi echitabile: cumperi produse de aceeași valoare de care vinzi. În cazul în care nu se întâmplă așa pe o perioadă lungă de timp se acumulează sume mari de bani pe care începi să le datorezi. Importurile se achită cu bani din exporturi, sau din împrumuturi de valută. Dar nu te poți împrumuta de valută la nesfârșit pe termen lung.
Din Austria importăm produse de aproape 2.5 miliarde de euro și exportăm produse de doar 1.5 miliarde de euro. Deficitul comercial, așa cum se vede, este de 1 miliard de euro, adică 5% din deficitul comercial pe care România îl are.
De 32 de ani România nu prea mai exportă, numai importă. Banii provind din credite externe și așa am ajuns la o datorie a statului de peste 145 de miliarde de euro și să ne împrumutăm cu dobânzi de 10%.
Importăm din Austria multe produse care pot fi realizate și există pe piața din România. Spre exemplu importăm carne de 11 milioane de euro, lapte și ouă de 9 milioane de euro, cereale de 12 milioane de euro, zahăr de 14 milioane de euro, combustibil de 23 de milioane de euro, produse chimice de 33 de milioane de euro, produse medicale de 161 de milioane de euro, îngrășăminte de 31 de milioane de euro.
Lista poate continua, dar ne oprim aici. Poate citește vreun guvernant articolul și pricepe ce are de făcut.
PSD a decis: Fermierii români nu mai au voie să crească găini în curte