Actualitate

700.000 de români sunt pe şantierele din străinătate, iar Raluca Turcan știe decât de 59 prin Inspecția Muncii…

O așa performanță este greu de egalat. Inspecția Muncii are oficial doar 59 de români plecați în străinătate pe șantiere. Această instituție ar trebui desființată pentru că toacă banii românilor pe salarii și atât.

Numai 59 de români au plecat să muncească în străinătate în 2020, arată datele furnizate de Inspecţia Muncii la soli­ci­ta­rea ZF referitoare la distri­bu­ţia românilor în construcţii în ţările Uniu­nii Europene. Olanda şi Polonia au primit, la rândul lor, câte un român în construcţii, în vreme ce în Franţa au ajuns 16, în Belgia – 13, iar în Danemarca – 6.

În realitate, doar în Germania sunt zeci de şantiere unde un număr mare de români lu­crează zi de zi, însă, de cele mai multe ori, ple­cările nu se fac prin agenţii, ci pe cont pro­priu sau prin intermediul rudelor ori al cunoştinţelor. Datele din piaţa construcţiilor arată că, de fapt, în străinătate lucrează pe şantiere aproximativ 700.000 de români.

„Oamenii vin acasă în concediu, de săr­bători, şi pleacă înapoi în ţările în care lu­crează luând cu ei o rudă, un vecin, un prie­ten. Majoritatea celor care lucrează în con­strucţii în străinătate nu pleacă prin agenţii. Sindicatele din ţările respective nu-şi doresc ro­mâni acolo, pentru că fac concurenţă for­ţei de muncă locale. De aceea, românii sunt plătiţi mai prost, acceptă condiţii pe care italienii sau nemţii nu le-ar accepta“, spune Adriana Iftime, directorul general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC)

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button