Actualitate

5 ani doar ca să o deseneze – Autostradă pe Valea Prahovei vom avea către 2040

Autostradă pe Valea Prahovei vom avea către 2040, pentru că aceasta nu are nici măcar studiu de fezabilitate. Compania de Autostrăzi a permis unei firme să realizeze acest studiu în cinci ani.

Autostrada pe Valea Prahovei care să lege Brașov de Ploiești va fi gata în jur de 2040. Compania Consitrans are nu mai puțin de 5 ani timp să facă studiul fezabilitate, o perioadă enormă

Mariana Ioniță, care a condus CNAIR, și care acum e secretar de stat la Transporturi e optimistă, dar dă cifre nerealiste.

Mariana Ioniță a confirmat, că durata contractului pentru Studiul de Fezabilitate și proiect tehnic este de 5 ani până în 2026.

Autostrada pe Valea Prahovei, deschisă către 2040. Au nevoie de 5 ani doar ca să o deseneze

,,Eu nu cred că va începe mai devreme de 2026-2027, pe acolo, în funcție de licitație, de acordul de mediu…de finalizarea studiului geotehnic. Este foarte important cum se face acest studiu geotehnic.

Aici (n.r pentru Ploiești-Brașov) o să avem un proiect tehnic, deci vom scoate la licitație doar lucrările(n.r FIDIC Roșu), fără a mai fi spațiu pentru modificarea proiectului. Soluțiile pe care noi le scoatem la execuție trebuie să fie puse de înadată în operă, nemodificate. Orice modificare știți ce aduce. Predăm proiectul tehnic după ce ținem licitațiile. Am rezerva mea legată de licitații și de obținerea acordului de mediu” a explicat Ioniță.

Nu au cum să înceapă lucrările în 2027, caietul de sarcini și licitația plus contestațiile la un asemena proiect durează 3-4 ani.

Lucrarea în sine durează 5 – 6 ani, dacă ne luăm după cce se întâmplă Autostrada Sibiu – Pitești. Dacă adăugăm proverbialele întârzieri, ne îndreptăm spre 2040.

Problema e alta. Bucata de autostradă a mai fost licitată de 3 ori, contractul s-a atribut, dar constructul s-a retras. Autostrada nu e rentabilă financiar. 

Au fost trei încercări de realizare a autostrăzii prin parteneriat public privat în anii 2005, 2009, 2015, toate gestionate de Narcis Neaga. Acesta a fost director general al CNAIR între 2013 și 2015, iar în restul timpului, din 2004, a fost Director la Departamenul Concesiuni. Eșecul construcției autostrăzii prin PPP se datorează faptului că, la nivelul de trafic actual, taxele de autostradă ar putea acoperi doar 5% din cheltuielile investitorului.

Aceste costuri sunt evaluate la 300 milioane euro pe an, iar estimarea încasărilor este de 15-20 milioane euro pe an. 

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button