Internațional

Zelenski, în extaz – SUA aprobă trimiterea de avioane F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos

Statele Unite a aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos pentru apărarea împotriva invadatorilor ruşi, de îndată ce instruirea piloţilor este finalizată, a declarat, joi, un oficial al SUA, citat de Reuters.

Ucraina a cerut în mod repetat avioanele de luptă de fabricaţie americană F-16 pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a ruşilor.

Washingtonul a dat asigurări, în mod oficial, Danemarcei şi Ţărilor de Jos că Statele Unite va grăbi aprobarea cererilor de transfer, ca avioanele F-16 să meargă în Ucraina când piloţii sunt instruiţi, a afirmat oficialul.

Danemarca şi Ţările de Jos au cerut, recent, aceste asigurări. SUA trebuie să aprone transferul avioanelor militare de la aliaţii săi în Ucraina.

O coaliţie de 11 ţări urma să înceapă, în această lună, să instruiască, în Danemarca, piloţi ucraineni să zboare pe avioanele de luptă F-16. Ministrul Apărării în exerciţiu din Danemarca Troels Poulsen a afirmat, în luna iulie, că ţara speră să vadă ”rezultate” ale instruirii la începutul anului 2024.

Ţările membre NATO Danemarca şi Ţările de Jos au condus eforturile internaţionale de a instrui piloţi şi staff tehnic, a face mentenanţa la aeronave şi în final să permită Ucrainei să obţină F-16 pentru a le folosi în războiul cu Rusia.

Secretarul de stat Antony Blinken a trimis scrisori omologilor danez şi olandez asigurându-i că solicitările vor fi aprobate, a afirmat oficialul SUA.

”Vă scriu pentru a exprima sprijinul complet al Statelor Unite atât pentru transferul aeronavelor F-16 către Ucraina, cât şi pentru instruirea piloţilor ucraineni de către instructori calificaţi pentru F-16”, a arătat Blinken într-o scrisoare către cei doi oficiali, o copie a acesteia fiind văzută de Reuters.

Blinken a afirmat că ”rămâne de importanţă vitală ca Ucraina să se poată apăra împotriva agresiunii ruseşti în desfăşurare şi încălcării suveranităţii sale”.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button