Internațional

Von der Leyen critică China pentru că nu și-a îndeplinit responsabilitățile internaționale față de Ucraina

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a folosit de un discurs ţinut la Manila pentru a critica Beijingul, reproşând Chinei poziţia sa tot mai militantă în regiunea Indo-Pacific şi faptul că nu şi-a îndeplinit responsabilităţile internaţionale în ceea ce priveşte Ucraina.

În discursul principal rostit în cadrul Forumului de afaceri din Filipine, Ursula von der Leyen a declarat că China, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, ”nu şi-a asumat încă pe deplin responsabilitatea care îi revine în temeiul Cartei ONU de a susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

De asemenea, șefa Comisiei Europene a a avertizat că demonstraţia de forţă militară a Chinei în mările Chinei de Sud şi de Est şi în strâmtoarea Taiwan ar putea avea ”repercusiuni globale”, menţionând că UE şi-a sporit angajamentul în zona indo-pacifică.

Von der Leyen a făcut o pledoarie pentru investiţiile UE în regiune. ”Nu ne putem alege vecinii, dar putem alege cu cine facem afaceri şi în ce condiţii”, a declarat ea.

Notând că Filipine exportă 90 la sută din nichel în China, ea a spus că ”acest lucru se poate schimba”.

Vizita Ursulei von der Leyen în Filipine este cea mai recentă acţiune de apropiere a liderilor occidentali de această regiune.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button