Internațional

Viktor Orban îi face pe plac lui Vladimir Putin – Ungaria a găsit soluția pentru plata gazului rusesc în ruble

Ungaria intenționează să plătească pentru gazul rusesc în euro prin intermediul Gazprombank (GAZP.MM), care va converti plata în ruble, pentru a îndeplini o nouă cerință stabilită de președintele Vladimir Putin, a declarat luni ministrul de externe Peter Szijjarto.

Putin a avertizat Europa că riscă să i se întrerupă livrările de gaze dacă nu plătește în ruble, în contextul în care încearcă să se răzbune pe sancțiunile occidentale pentru invazia Moscovei în Ucraina.

În cadrul acestui sistem, subsidiara grupului energetic maghiar MVM CEE Energy, ar plăti o viitoare factură în euro, pe care Gazprombank ar urma să o convertească în ruble și apoi să o transfere către Gazprom Export din Rusia, a declarat Szijjarto într-o conferință de presă.

Premierul Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Ungaria este pregătită să plătească ruble pentru gazul rusesc, făcând notă aparte din discursul Uniunii Europene, care a căutat să facă front comun, pentru a se opune cererii Moscovei de plată în această monedă.

Szijjarto a adăugat că Ungaria, care se bazează pe Rusia pentru cea mai mare parte a petrolului și gazelor sale, s-a opus ca UE să adopte o abordare comună a problemei, pe care Budapesta o consideră o chestiune bilaterală.

Back to top button