Internațional

Viktor Orban a blocat aderarea Suediei la NATO: „Relaţiile politice dintre Ungaria şi Suedia sunt îngrozitor de rele”

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că relaţiile dintre Ungaria şi Suedia trebuie să se îmbunătăţească înainte de a fi aprobată candidatura statului nordic pentru aderarea la NATO.

Iată ce a spus acesta: „Relaţiile politice dintre Ungaria şi Suedia sunt îngrozitor de rele. Nu vrem să importăm conflicte în NATO”

Suedia şi vecina sa Finlanda au cerut anul trecut să adere la alianţa militară occidentală, după invazia Rusiei în Ucraina. În timp ce Finlanda a aderat deja, cererea Suediei a fost blocată de Turcia şi Ungaria, Budapesta invocând nemulţumiri legate de criticile suedeze la adresa bilanţului lui Viktor Orban în ceea ce priveşte democraţia şi statul de drept.

Nu a fost stabilită încă o dată la care parlamentul ungar să voteze asupra ratificării candidaturii suedeze la NATO, dar aceasta trebuie să fie ratificată de toţi membrii organizaţiei.

NATO are summitul anual în luna iulie, la Vilnius, unde se aşteaptă decizii importante, iar liderii alianţei şi-ar fi dorit ca Suedia să facă parte până atunci din organizaţie.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button