Distribuți acest articol

Premierul armean Nikol Paşinian a denunţat joi o tentativă de puci, după ce Statul Major i-a cerut să demisioneze, şi îi îndeamnă pe susţinătorii săi la manifestaţii, relatează AFP.

Şeful Guvernului nu a ezitat să acuze Statul Major, în urma acestor îndemnuri la demisie, în contextul în care este slăbit după înfrângerea pe carea suferit-o în războiul cu Azerbaidjanul în Nagrno Karabah.

”Consider că declaraţia Statului Major este o tentativă de lovitură de stat militară. Îi îndemn pe toţi susţinătorii noştri să se adune în Piaţa Republicii”, la Erevan, a scris el pagina sa de Facebook.

Într-o alocuţiune transmisă în direct pe această reţea de socializare, preferata sa, Paşinian a anunţat apoi destituirea generalului Onik Gasparian de la conducerea Statului Major.

Opoziţia, care cere plecarea de la putere a lui Nikol Paşinian în urma înfrângerii militare armene de către Azerbaidjan în Nagorno Karabah, la sfârşitul lui 2020, a îndemnat la rândul său la manifestaţii joi.

Principalul partid de opoziţie armean l-a îndemnat joi pe Paşinian să profite de ”ultima şansă” de a pleca de la putere fără violenţe, în vederea evitării unui”război civil”.

”Îl îndemnăm pe Nikol Paşinian să nu conducă ţara către un război civil şi o vărsare de sânge. Paşinian are o ultiimă şansă să plece fără să existe tulburări”, a anunţat Partidul Armenia Prosperă, principala formaţiune de opoziţie, în urma îndemnului Statului Major la demisia şefului Guvernului.

Nikol Paşinian l-a destituit miercuri pe Tigran Haciatrian, adjunctul generalului Gasparian, ceea ce a determinat Statul Major să-i ceară demisia, într-un comunicat, în care apreciază că premierul ”nu mai este în măsură să ia deciziile care se impun”.

Statul Major îl acuză de ”atacuri menite să discrediteze forţele armate”.

Premierul l-a destituit pe Tigran Haciatrian pentru că acesta din urmă i-a ironizat în presă declaraţii care pun în discuţie fiabilitatea unui sistem de armament rusesc, lansatoarele de rachete de tip Iskander, în Războiul din Nagorno Karabah.

Statul Major consideră că această decizie are la bază doar ”sentimentele şi ambiţiile personale” ale lui Nikol Paşinian.

Kremlinul s-a declarat ”îngrijorat” de această situaţie şi îndeamnă ”la calm” în această fostă republică sovietică.

”Urmărim situaţia din Armenia cu îngrijorare (…) şi bineînţeles că îndemnăm toată lumea la calm”, a subliniat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.


Distribuți acest articol