Distribuți acest articol

Nouă persoane au fost arestate sâmbătă (9 ianuarie) în Danemarca, după ce demonstrațiile împotriva restricțiilor anticorona din țară au devenit violente în două orașe, inclusiv capitala Copenhaga, conform singurului site local care a a divulgat informația. Ziarul The Local aparține de AFP. Nu avem nici o știre în presa locală despre evenimentele violente, la rândul nostru fiind informați de un român care trăiește în Danemarca.

Câteva mii de persoane s-au adunat la Copenhaga și zeci în orașul Aalborg din nordul Danemarcei, potrivit unor rapoarte din presă care citează conturi ale poliției. Protestele au fost organizate de un grup care s-a autodenumit „Men in Black”. Demonstrațiile au vizat restricțiile impuse pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Protestatarii au strigat: „Libertate pentru Danemarca, ne-am săturat”, potrivit rapoartelor media. În emisiuni TV și videoclipuri postate pe rețelele de socializare, polițiștii în echipament de protecție puteau fi văzuți ciocnindu-se cu protestatarii din Copenhaga.

La Aalborg, cinci persoane au fost arestate pentru participarea la evenimentele violente. Răspunzând la creșterea numărului de cazuri de virus și la amenințarea unor variante descoperite recent de tulpini despre care se crede că se răspândesc mai repede, Danemarca a anunțat marți măsuri chiar mai stricte, în plus față de un blocaj parțial în vigoare de la jumătatea lunii decembrie. În plus față de măsurile existente, cum ar fi lucrul de acasă și închiderea școlilor, barurilor, restaurantelor și a majorității magazinelor, adunările de peste cinci persoane au fost interzise – în scădere de la 10 – și oamenilor li s-a cerut să păstreze distanța de 2 metri în spațiul public.

Vineri, țara a interzis intrarea cetățenilor străini fără un test de coronavirus negativ din ultimele 24 de ore. De asemenea, companiile aeriene sunt obligate să se asigure că toți pasagerii au teste negative pentru a putea primi acordul de a ateriza pe teritoriul danez.


Distribuți acest articol