Știrea Zilei

USR-iștii sunt în extaz – Mai multe ONG-uri de mediu au sesizat Avocatul Poporului pentru a opri finalizarea hidrocentralelor

Mai multe ONG-uri de mediu, printre care Bankwatch România, Agent Green, Federația Coaliția Natura 2000, Declic și Greenpeace au sesizat Avocatul Poporului și Președintele României cu privire la legea adoptată săptămâna trecută de Parlament privind modificarea ariilor protejate, potrivit unui comunicat de presă.

Legea permite finalizarea unor microhidrocentrale amplasate în arii naturale protejate. Parlamentarii au motivat votarea legii prin nevoia asigurării unei producții suplimentare de energie electrică în contextul crizei facturilor.

ONG-urile de mediu susține că legea implică distrugerea singurului râu mare de munte care mai curge liber în Carpații Românești (Jiul), precum și a o serie de alte râuri de munte extrem de valoroase ecologic și peisagistic (precum Răstolița, Valea Bradului, Ilva Mare, Bistra, Bratcu etc.).

Noua lege a fost votată în lipsa unei evaluări a impactului propunerii legislative, cu încălcarea prevederilor constituționale și a dreptului european, mai arată oragnizațiile citate.

Organizații de mediu au trimis sesizări Avocatului Poporului în care solicită notificarea CCR cu privire la necostituționalitatea actului legislativ. Organizațiile îi cer și Președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea

Parlamentul României a aprobat proiectul de lege pentru deblocarea hidrocentralelor finalizate în proporție de 90%. Mai multe asociații străine, apropiate de USR, au dat în judecată statul român și au obținut amânarea autorizațiilor datorită prevederilor din lege mult prea restrictive.

La solicitarea AUR, s-a luat în vedere modificarea procedurilor de autorizare, astfel încât să existe posibilitatea emiterii unor noi autorizații care să respecte prevederile. USR susține că ne vom lua amenzi din cauza acelor hidrocentrale construite în proportie de 90% pentru că aduc prejudicii mediului.

George Simion, liderul opoziției, susține contrariul, deblocarea acestor hidrocentrale finalizate în proporție de 90% va conduce la reducerea costului de energie pentru populație. Aceste investiții sunt blocate de zeci de ani, iar România trebuie să își asigure o independeță energetică având în vedere contextul geopolitic.

Este rușinos să ai proiecte de zeci de milioane de euro și începute de 30 de ani, dar blocate până în ziua de astăzi.

„Românii nu au ce mânca, românii nu își pot plăti facturile, iar USR vine și ne spune că nu putem să terminăm hidrocentralele, deoarece nu vom mai avea aer și vom avea găuri în stratul de ozon. Găurim stratul de ozon cu o hidrocentrală? Ce ați învățat voi la ONG-urile străine nu este valabil în practică.

ONG-ul din Germania care a blocat hidrocentralele de pe Jiu avea un reprezentant. Instanțele de judecată la care vă referiți au luat în vedere un apel făcut de un ONG din Germania reprezentat de un băiat, numit Mihai Goțiu. Cu siguranță îl cunoașteți pentru că este membru USR.

Ce aveți voi împotriva independenței energetice a României, în contextul în care avem un război la graniță, iar Rusia amenință Europa.”, a fost replica lui George Simion pentru USR.

Back to top button