Internațional

Ursula von der Leyen strâmbă din nas – România a cerut Comisiei Europene să-i permită să renunțe la vaccinurile anti-Covvid

Un grup de zece țări est-europene, printre care și România, au cerut printr-o scrisoare Comisiei Europene să renegocieze contractele de vaccinare împotriva coronavvirusului, în care se invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja finanțele statului.

De asemenea, scrisoarea menționează problema vaccinurilor care sunt livrate aproape de data de expirare, un lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o cerință privind durata minimă de valabilitate. Se înțelege indirect în acest fel că multe vacccinuri sunt irosite, din moment ce expiră imediat după livrare.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate „în cazul în care nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cererile din scrisoare. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seară și este adresată comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

Back to top button