Internațional

Ursula von der Leyen: Dacă economisim 15% din consumul de gaze putem trece în mod sigur peste această iarnă

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță un plan prin care în eventualitatea în care Rusia va opri exportul de gaze naturale către Uniunea Europeană statele să nu aibă probleme cu încălzirea pe timpul iernii viitoare.

”Astăzi propunem un instrument de urgență. În primul rând, fiecare stat membru trebuie să reducă consumul de gaz, iar apoi să asigurăm o plasă de siguranță pentru toate statele membre. În cazul în care situația se deteriorează, dacă vor fi întreruperi, vom lansa un sistem de alertă în UE, vom ruga statele membre să reducă cu 15%.

Vrem să ne focusăm spre economisirea de energie .Statele membre fac deja foarte multe: Avem 11 state care au activat un sistem de alarmă preventiv privind gazele, iar un stat deja a tras acest semnal de alarmă. Trebuie să rezolvăm aceste situații și să asigurăm energia la nivel european. Trebuie să ne pregătim pentru eventualitatea în care Rusia va opri alimentarea cu gaze. Asta ar putea afecta întreaga UE, va afecta fiecare stat membru, fiecare casă. Am învățat lecția din pandemie și știm că cel mai mare dușman e diviziunea. Dacă suntem uniți, suntem puternici, și știm că bunăstarea cetățenilor noștri, locurile de muncă, trebuie asigurate. Dacă lucrăm în unitate putem trece peste orice problemă”, a transmis președinta Comisiei Europene, miercuri, într-o declarație de presă.

Ursula von der Leyen spune că obiectivul general este trecerea peste perioada de iarnă și în situația în care Rusia va opri orice experot de gaze naturale către Uniunea Europeană.

”Trebuie să trecem peste iarnă, acesta este obiectivul, trebuie să reducem reducem consumul de gaz.

Azi propunem un instrument de urgență în baza art. 121, ca fiecare stat membru să reducă consumul de gaz și al doilea să asigurăm o plasă de siguranță pentru toate statele membre. În cazul în care situația se deteriorează, vom lansa un sistem de alertă în întreaga UE, vom ruga statele să reducă consumul cu 15%. Astfel putem să trecem în siguranță de această iarnă în cazul în care gazele rusești se opresc de tot.  Dacă economisim 15% putem trece în mod sigur peste această iarnă. Al doilea obiectiv e solidaritatea, unele state sunt mai expuse, mai vulnerabile”, a mai spus preşedinta Comisiei Europene.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button