Internațional

Ungaria și Slovacia resping acordul UE privind migrația – România este obligată să accepte migranți

Guvernul slovac a anunţat că respinge „fără echivoc” pactul UE privind migraţia votat de Parlamentul European, care include o redistribuire obligatorie a migranţilor din statele din prima linie către alte state din UE şi le impune costuri financiare acelor ţări membre ce refuză primirea acestor migranţi.

Slovacia nu este de acord cu principiul unei solidarităţi condiţionate a acceptării obligatorii a migranţilor ilegali pe teritoriul său”, semnalează într-un comunicat Ministerul de Externe slovac.

Acordul referitor la acest pact a fost însă aprobat de statele membre ale UE în septembrie 2023 prin majoritate calificată, astfel că statele care atunci s-au opus, respectiv Polonia şi Ungaria, nu au putut împiedica adoptarea lui, Slovacia manifestându-şi de asemenea opoziţia ulterior, când Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns în decembrie la un acord asupra reformei politicii europene de azil.

Ministrul de externe slovac consideră de asemenea că migraţia ilegală este o „provocare majoră” care trebuie soluţionată „înainte de toate ţinând cont de interesele suverane ale ţărilor” şi a apreciat că este nevoie în acest sens de „consolidarea frontierelor externe” ale UE şi „să se intervină în ţările de unde este generată migraţia ilegală”, transmite Agerpres.

Deputații europeni au aprobat toate cele 10 texte legislative ale Pactului UE privind azilul și migrația, punând capăt unui blocaj prelungit și deschizând calea unor schimbări ample în politica blocului privind migrația.

Acordul, care a durat ani de zile, este menit să accelereze procesul de azil, să relocalizeze migranții din țările aflate în prima linie și să simplifice procesul de expulzare a solicitanților de azil care nu au fost acceptați.

În timp ce acordul a fost salutat ca fiind istoric de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost aspru criticat de unii lideri de state, inclusiv de ONG-uri, alături de eurodeputați de extremă dreapta și de extremă stânga.

Premierul polonez, Donald Tusk, a respins vehement ideea unui mecanism de relocare, care ar transfera migranții din țările aflate în prima linie a frontierei către alte țări membre ale UE, promițând să găsească o modalitate de a scuti Polonia de acest mecanism.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a atacat, de asemenea, acordul pe rețelele de socializare, numind pactul „un alt cui în sicriul Uniunii Europene”.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button