ActualitateInternațional

Un afroamerican condamnat la pedeapsa capitală pentru o dublă crimă în 1999, executat

Statele Unite au executat un bărbat de culoare, Christopher Andre Vialva, condamnat la pedeapsa capitală după ce a fost găsit vinovat de o dublă crimă, în 1999, în cea de a şaptea execuţie federală în decurs de trei luni, în pofida îndemnurilor la clemenţă ale susţinătorilor acestuia, care subliniau asupra lipsei maturităţii sale la momentul faptelor, relatează AFP.

Christopher Andre Vialva, în vârstă de 40 de ani, a fost ucis cu o injecţie letală, la Penitenciarul Terre Haute (Indiana), a confirmat Departamentul Justiţiei. Moartea sa a fost înregistrată joi, la ora locală 18.46 (vineri, 1.46, ora României).

Curtea Supremă a respins joi un recurs depus de avocaţii acestuia. El a fost condamnat în anul 2000 la pedeapsa cu moartea, cu privire la furtul maşinii unui cuplu, uciderea celor două victime prin împuşcare şi incendierea vehiculului şi cadavrelor, în Texas.

”În pofida naturii foarte, foarte oribile a crimei de care Christopher a fost condamnat, poziţia mea, bazată pe ştiinţă, este că creierul său nu era al unui adult deplin constituit”, a apreciat Jason Chein, un profesor de psihologie la Universitatea Temple, citat de CNN.

În Statele Unite, crimele sunt judecate în general de tribunale de la nivelul statelor, însă justiţia federală este sesizată în cazurile cele mai grave. Ea pronunţă rareori pedepse cu moartea şi execută şi mai rar condamnaţii.

Din 1988 în 2003, doar trei condamnaţi au fost executaţi la nivel federal, iar apoi niciunul, timp de 17 ani.

Însă Guvernul preşedintelui republican Donald Trump, un susţinător înfocat al pedepsei cu moartea, care speră să obşină al doilea mandat în alegerile de la 3 noiembrie printr-un discurs al fermităţii, a hotărât în urmă cu un an să reia execuţiile federale.

În urma unor întorsături juridice, el a reuşit să-şi atingă scopul în iulie.

Execuţia lui Christopher Vialva este a şaptea, din vară, după cea a unui amerindian, în pofida opoziţieitribului navajo şi a cinci albi.

Pedeapsa cu moartea este în declin în Statele Unite, unde doar o mână de state – din Sud – mai recurg la ea.

Potrivit unor sondaje, susţinerea pedepsei capitalei a scăzutîn rândul populaiei americane, însărămâne puternică în rândul alegătorilor republicani.

 » Citiți întreg articolul pe ziaruldeiasi.ro

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button