ActualitateInternațional

UE nu-l recunoaşte pe Lukaşenko drept președinte al Belarusului şi pregăteşte sancţiuni, a anunțat șeful diplomației europene

Uniunea Europeană nu-l recunoaşte pe Aleksandr Lukaşenko ca preşedinte al Belarusului şi se pregăteşte să impună importante sancţiuni responsabililor regimului din această ţară, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene, citat de France Presse.

„Considerăm că alegerile din 9 august sunt frauduloase şi nu-l recunoaştem pe Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului”, a declarat spaniolul Josep Borrell în timpul unei dezbateri în Parlamentul European în sesiune plenară la Bruxelles.

„Suntem în curs de adoptare a sancţiunilor vizând un număr semnificativ de responsabili pentru violenţe, represiune şi falsificarea rezultatelor alegerilor”, a adăugat el.

„Aceste sancţiuni ar trebui adoptate înaintea Consiliului European organizat pe 24 şi 25 septembrie la Bruxelles dacă vrem să menţinem credibilitatea europeană”, a precizat el. Decizia ar trebui luată în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE lunea viitoare la Bruxelles, menţionează AFP.

„Vrem o soluţie care să permită sancţiuni împotriva Turciei şi Belarusului în acelaşi ritm”, a subliniat el.

UE procedează de asemenea la o examinare a relaţiilor sale cu Belarus pentru a „identifica domeniile în care contactele ar trebui suspendate sau revizuite. Cele în care are interes să iniţieze şi chiar să intensifice contactele şi să sprijine poporul şi societatea civilă belarusă şi domeniile în care UE poate oferi asistenţă suplimentară dacă există o evoluţie către un nou Belarus democratic”, a adăugat spaniolul.

Josep Borrell a denunţat continuarea represiunii în Belarus unde „peste 7.500 de manifestanţi paşnici au fost arestaţi şi 500 de cazuri de tortură au fost înregistrate şi documentate”.

„Dacă situaţia continuă să se deterioreze, vor fi luate în considerare sancţiuni suplimentare (…). Cerem autorităţilor din Belarus să găsească o ieşire din criză punând capăt violenţei şi detenţiilor ilegale şi stabilind un dialog naţional incluziv”, iar UE este gata să „susţină orice iniţiativă credibilă” în această direcţie, a precizat şeful diplomaţiei europene.

„Noi alegeri sub supravegherea OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) ar fi cea mai bună soluţie, dar până acum nu am reuşit să luăm legătura cu autorităţile din Belarus la niciun nivel”, a deplâns el.

„Determinarea lui Lukaşenko de a rămâne la putere cu sprijinul aparent din ce în ce mai mare din partea Moscovei face ca toate acestea să fie dificile”, a conchis Borrell, a doua zi după o întâlnire între preşedintele Belarusului şi omologul rus Vladimir Putin.

Sursa: Agerpres

 • PMP DOLJ: NU MAI AMÂNAȚI SOLUȚIILE PENTRU FERMIERI!

  PMP DOLJ: NU MAI AMÂNAȚI SOLUȚIILE PENTRU FERMIERI!

  – Posted on 15 September 2020Posted in: Comunicate, Politică Cosmin Bosoancă, Vicepreședinte PMP Dolj:”Legumicultorii și fermierii au nevoie de sprijin acum, altfel riscăm să se ducă totul pe apa sâmbetei” PMP Dolj cere încă o dată Ministerului Agriculturii să găsească soluții pentru ca legumicultorii din România să-și continue activitatea productivă. Cultivatorii de roșii din Dolj,

 • Cu 9 ani întârziere politicienii români au dat drumul la metrou în Drumul Taberei

  Nouă ani întârziere a avut metroul din Drumul Taberei. Deși vinovați pentru acest mare eșec, atât premierul cât și președintele au vrut neapărat să fie primii care vor circula cu această minune a lumii. Când alte state trec la un nou mijloc de circulație, respectiv cea aeriană cu ajutorul dronelor, Klaus Iohannis și Ludovic Orban,

 • Dacă știi limbile dari, hindi, pashtu sau urdu, te poți angaja la SRI

  În perioadă următoare, SRI angajează personal cu studii medii sau superioare, cunoscători ai următoarelor limbi străine: albaneză, arabă, armeană, azeră, chineză, coreeana, dârî, ebraică, georgiană, hindi, kurda, pashtu, persana, punjabi, rromani, rusă, sârbă, tătară, ucraineană, urdu, potrivit unui anunț al instituției. „În operațiunile de securitate națională, cunoașterea unor limbi străine cu circulație redusă în România

 • Mohammad Murad va oferi subvenții tinerilor care vor să obțină carnet de conducere

  Mohammad Murad va oferi subvenții tinerilor care vor să obțină carnet de conducere

  Mohammad Murad, candidat independent la funcția de primar al municipiului Mangalia, va oferi subvenții tinerilor care vor să obțină carne de conducere. „Mă angajez și garantez o subvenție în valoare de 1.000 de lei pentru tinerii doritori să obțină carnetul de conducere până la vârsta de 25 de ani, și 2.000 de lei pentru cei

 • Alin Nica: Timișul are nevoie de un program coerent de guvernare locală (P)

  Alin Nica: Timișul are nevoie de un program coerent de guvernare locală (P)

  Alin Nica Dragi prieteni, Prea mult timp județul Timiș a fost condus în mod haotic, fară o direcție clară, fară programe și proiecte care să ridice județul la nivelul la care merită să fie. Centralizarea excesivă, lipsa dialogului cu primarii, anunțarea de proiecte majore, dar care sunt deocamdată doar pe hârtie, procesul de izolare, nu

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button