Internațional

Ucraina va da în judecată ţările UE, inclusiv România, dacă nu vor ridica restricțiile legate de cereale

Ucraina amenință statele membre ale UE cu acţiuni în justiţie la Organizația Mondială a Comerțului dacă UE nu va ridica în această lună restricțiile cu privire la exporturile sale de cereale şi produse agricole.

Exporturile de cereale reprezintă în prezent principala marfă de export a Ucrainei. Cerealele sunt în prezent interzise pe piețele din Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România în baza unui acord încheiat cu Comisia Europeană la începutul acestui an pentru a proteja fermierii locali de afluxul de produse agricole, mai ieftine, venite din Ucraina.

Dacă Bruxelles-ul nu reușește să acționeze împotriva țărilor care încalcă acordul comercial, Kievul „își rezervă dreptul de a alege mecanismele legale cu privire la modul de răspuns”, a declarat Zhovka pentru Interfax-Ucraina.

Ministerul ucrainean de Externe a declarat că Kievul își rezervă dreptul de a iniția proceduri de arbitraj în baza acordului său de asociere cu UE sau de a duce cazul la OMC – Organizația Mondială a Comerțului.

„Nu intenționăm să ripostăm imediat, având în vedere spiritul de prietenie și solidaritate dintre Ucraina și UE”, a explicat Kachka. Dar amenințarea sistematică la adresa intereselor ucrainene „ne obligă să aducem acest caz la OMC”, a adăugat el.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

1 comentariu

  1. Si interesele tarilor din UE, afectate de interesele Ucrainei, nu conteaza?…
    Sa le de-a in judecata, dupa care, tarile date in judecata nu mai asigura nici un ajutor militar, umanitar, etc. Ucrainei, nici macar pentru permiterea tranzitarii teritoriilor lor cu marfuri ucrainene.
    Romania, in plus, va putea interzice incarcarea marfurilor ucrainene in porturile romanesti si tranzitarea apelor teritoriale cu marfuri ucrainene.
    Sa vedem cine va avea de pierdut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button