Justiție

Tudorel Toader a fost eliminat din Comisia de la Veneția

Tudorel Toader nu mai reprezintă România în cadrul Comisiei de la Veneția după ce Guvernul Ciucă a stabilit că noul reprezentant român este ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Mandatul lui Tudorel Toader, care a expirat în urmă cu o luna, nu a mai fost prelungit, informează Europa Liberă.

Ministerul Justiției l-a propus pe Bogdan Aurescu, ministru de Externe, pentru a reprezenta România în Comisia de la Venezia. Supleant a fost propus un fost consilier personal de-al ministrului Justiției, Sebastian Raduletu.

Europa Liberă l-a întrebat pe Tudorel Toader de ce crede că nu a fost reinvestit în funcție și de ce nu au fost anunțați reprezentanții României în Comisia de la Veneția. „Va rog să-i întrebați pe cei competenți”, a declarat, în două rânduri, Tudorel Toader.

El a fost membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) da un aviz, iar primul ministru aprobă.

Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional. 62 de state sunt reprezentate în Comisia de la Veneția, dintre care 47 sunt țări membre ale Consiliului Europei. Membrii comisiei sunt profesori universitari specializați în dreptul public sau internațional, judecători ai curților supreme de justiție, membri ai parlamentelor naționale. Sunt desemnați de țările lor, dar funcționează independent.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button