Internațional

SUA vor să mute războiul în Marea Neagră – Casa Albă vrea să ofere luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate

Statele Unite ale Americii au luat în calcul înarmarea Ucrainei cu rachete antinave avansate pentru a scăpa de blocada Rusiei în Marea Neagră. Foști oficiali americani și-au arătat îngrijorarea și susțin că o asemenea mutare ar putea să facă din Ucraina o superputere.

Ucraina nu a făcut nici un secret din faptul că doreşte capabilităţi mai avansate ale SUA dincolo de inventarul actual de artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme. Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile sale la Marea Neagră, permiţând reluarea transporturilor de cereale şi de alte produse agricole în întreaga lume.

Actualii şi foşti oficiali americani şi surse din Congres au invocat  dificultăţi pentru a trimite arme mai puternice şi cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, care includ cerinţe legate de pregătirea îndelungată, dificultăţi de întreţinere a echipamentului sau îngrijorarea că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului, notează Reuters.

Dar trei oficiali americani şi două surse din Congres au relatat că două tipuri de rachete antinavă puternice, Harpoon fabricată de Boeing şi Naval Strike Missile produsă de Kongsberg şi Raytheon Technologies au fost luate în calcul  fie pentru expedierea directă în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are rachete.

Back to top button