Merkel a pus Europa în genunchi în fața Rusiei
Distribuți acest articol

Secretarul american de stat Antony Blinken a făcut apel joi la „toate entităţile implicate” în proiectul controversat al gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania să se retragă „imediat”, pentru că în caz contrar riscă sancţiuni din partea SUA.

Şeful diplomaţiei americane a dat asigurări într-un comunicat că administraţia lui Joe Biden este „hotărâtă să respecte” legea adoptată în 2019 şi prelungită în 2020 de Congresul american şi care prevede sancţiuni.

„Nord Stream 2 este un proiect nepotrivit – pentru Germania, pentru Ucraina şi pentru aliaţii şi partenerii noştri din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Blinken, reiterând opoziţia veche a Washingtonului faţă de acest gazoduct de 1.200 de kilometri de conducte submarine şi în valoare de nouă miliarde de euro. El spune că este „un proiect geopolitic rus care urmăreşte să divizeze Europa şi să slăbească securitatea energetică europeană”.

„Departamentul de Stat monitorizează eforturile pentru finalizarea gazoductului Nord Stream 2 şi examinează informaţiile legate de entităţile care par să fie implicate”, a adăugat el.

Acuzat de numeroşi aleşi, în special republicani, că nu trece la acţiune şi nu adoptă măsuri punitive prevăzute de lege, Antony Blinken a reafirmat „avertismentul” diplomaţiei americane: „Toate entităţile implicare în gazoductul Nord Stream 2 sunt pasibile de sancţiuni americane şi trebuie să înceteze imediat să lucreze la gazoduct”


Distribuți acest articol