Internațional

SUA pompează milioane de dolari în război – Pentagonul a decis să mute armamentul destinat Afganistanului în Ucraina

SUA au aprobat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin, printre echipamentele trimise.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, este vorba de 18 tunuri M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie folosite până de curând de armata americană în Afganistan, însoţite de 40.000 de obuze de 155 mm, 10 radare anti-artilerie mobile AN/TPQ36 şi două radare antiaeriene AN/MPQ64 „Sentinel”.

Această nouă tranşă include şi 300 de drone „kamikaze” Switchblade, precum şi 500 de rachete Javelin şi „mii de alte sisteme antitanc”, la care se adaugă 200 de vehicule blindate M113 şi 100 de vehicule blindate uşoare Humvee.

Joe Biden și-a dat acordul şi pentru trimiterea de 11 elicoptere Mi-17 de fabricaţie sovietică, destinate armatei afgane, înainte ca aceasta să capituleze în faţa talibanilor.

John Kirby a precizat că acestea provin din stocurile armatei americane, sunt disponibile imediat şi vor fi livrate „cât mai curând posibil”.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button