Internațional

SUA mai eliberează o țară – Americanii vor ajuta Moldova să își asigure securitatea energetică

Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon susține că Statele Unite va ajuta Republica Moldova să-și asigure securitatea energetică și reziliența pentru lunile care urmează.

„SUA a declarat mulți ani la rând că dependența de orice sursă de energie din orice loc este o idee proastă. Este dificil și expune țara unui risc. Am spus acest lucru și în legătură cu gazul din Rusia în mare parte pentru toată Europa. Dar în special, acest lucru este valabil pentru RM.

Am început un program nou al USAID și programul energetic cu care ne așteptăm să abordăm anume acest subiect al securității energetice. Vom încerca să ajutăm Moldova să-și diversifice resursele sale de energie. Ar însemna să ajutăm Guvernul să înțeleagă cum să ajungă pe piața deschisă și să procure energie de acolo. O problemă ar fi că e foarte scump. La fel am încercat să lucrăm cu mai multe state din regiune pentru a determina dacă există alte modalități pentru a ajuta să facem această legătură dintre RM cu surse europene.

De exemplu, lucrăm acum cu Banca Europeană de Investiții și sperăm că până în 2024 să avem niște linii de înaltă tensiune din România. Nimic nu se schimbă peste noapte. Va dura ceva timp. Dar noi vrem să începem acum, pentru că de fiecare dacă când găsim o modalitate de diversificare a resurselor energetice care ajută Moldova, mai multă energie va fi securizată pentru RM. Moldova nu este singură cu această problemă. Foarte multe țări se bazează excesiv pe o singură sursă de energie”, a declarat Kent D. Logsdon.

1 comentariu

 1. RM sā devinā neutrā.

  America se uitā sā cumpere pāmîntul Moldovenesc asa cum a cumpārat în Ucraina 17.5 MILIOANE de hectare pāmînt arabil.
  Adevārul îl aflati dupā ani De zile.
  SUA lucreaza ca pasārea Cucu.
  Isi lasā oul în alt cuib de pasāre iar dupā aceea îsi îndepārteazā PE ce-i lalti puii Sa devinā stāpîn PE cuib.

  Uite asa a devenit Ucrainia în momentul de fatā. Sā se batā pentru air PE care îl are deja PE degeaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button