SUA intră puternic pe piața gazelor din Europa – Bulgaria va primi gaze din Statele Unite la un preț competitiv

Războiul din Ucraina dă primele rezultat. Dependența de gazul rusesc este înlocuit cu cel american. Bulgaria va primi din iunie gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, a anunţat miercuri Guvernul de la Sofia.

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Anual, Bulgaria consumă aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze.

Acordul prin care Bulgaria va primi gaze naturale lichefiate din Statele Unite a fost convenit la întâlnirea de la Washington dintre premierul Kiril Petkov şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a precizat Executivul de la Sofia.

„Livrările de GNL către Bulgaria la preţuri mai scăzute decât cele ale Gazprom vor începe din iunie, conform acordului”, au informat autorităţile bulgare, fără a da detalii suplimentare.

De asemenea, Bulgaria a accelerat negocierile cu Azerbaidjan pentru majorarea livrărilor de gaze şi caută să încheie acorduri cu Grecia şi Turcia privind terminalele de gaze naturale lichefiate. În plus, Sofia a cerut achiziţii comune de gaze la nivelul Uniunii Europene, pentru a face preţurile mai competitive.

Nu uita să distribui acest articol!
Previous post Vasile Dîncu este bucuros – Românii se înghesuie pe posturile de rezervişti voluntari: „Peste 1400 de dosare depuse”
Next post Ciolacu vrea să îl facă pe Iohannis premier în 2024 – Se cere schimbarea Constituției: „Este învechită. Avem majoritate pentru acest demers”