Internațional

SUA avertizează Coreea de Nord: „Un atac nuclear ar însemna finalul regimului Kim”

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că orice atac nuclear asupra SUA sau a aliaţilor săi din partea Coreei de Nord „ar duce la sfârşitul regimului Kim”, conform The Guardian.

Guvernul lui Kim Jong-un de la Phenian a efectuat în ultimele zile o serie de teste cu rachete. Armata sud-coreeană a declarat că un test al unei rachete balistice intercontinentale de joi s-ar putea să fi eşuat.. Japonia a numit lansarea „revoltptoare şi absolut intolerabilă”.

Potrivit unui comunicat comun publicat de Departamentul american al Apărării, în timpul întâlnirii sale cu ministrul sud-coreean al apărării, Lee Jong-sup, Austin a declarat: „Orice atac nuclear împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor şi partenerilor lor, inclusiv utilizarea  de arme nucleare strategice, este inacceptabilă şi va duce la sfârşitul regimului Kim.”

Un limbaj similar a fost utilizat în Strategia Naţională de Apărare a SUA, care a fost lansată săptămâna trecută.

Acest document spunea, parţial: „Strategia noastră pentru Coreea de Nord recunoaşte ameninţarea reprezentată de capacităţile sale nucleare, chimice, de rachete şi convenţionale şi, în special, necesitatea de a clarifica regimului Kim consecinţele nefaste în cazul în care acesta foloseşte arme nucleare. Nu există un scenariu în care regimul Kim ar putea folosi arme nucleare şi să supravieţuiască.”

Austin a discutat  cu reporterii de la Pentagon alături de Lee.

„Ministrul Lee şi cu mine am avut o discuţie extraordinară astăzi”, a spus Austin. „Am vorbit despre modul în care Coreea de Nord a continuat provocările şi acţiunile de destabilizare, iar în acest moment de tensiune crescută, alianţa noastră este fermă”.

„Statele Unite rămân pe deplin angajate în apărarea Coreei de Sud. Angajamentul nostru extins de descurajare este ferm şi include o gamă completă a capacităţilor noastre nucleare şi convenţionale şi de apărare antirachetă”, a explicat el.

Austinl a subliniat că cele două ţări plănuiesc să revină la exerciţii militare la scară largă în peninsulă. Administraţia Biden a luat astfel de măsuri după patru ani în care Donald Trump afirmat constant că doreşte ca Coreea de Sud să plătească pentru asistenţa militară a SUA existentă de la războiul din Coreea, din 1950-1953.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button