ActualitateInternațional

Serviciile de informații din Serbia au torturat un cetățean pentru o postare pe Twitter critică la adresa președintelui Vučić – 60m.ro

Distribuie acest articol!

  Un muncitor de la aeroportul Nikola Tesla din Belgrad, Konstantin Katic, a fost bătut duminică de trei membri ai Agenției de Informații de Securitate (BIA), amenințându-l că îi vor ruina viața și nu-și va mai vedea copilul, au declarat reprezentanții săi legali pentru cotidianul sârbesc Nova.

  Aceștia subliniază că motivul pentru care Katic a fost bătut brutal de membrii BIA este de fapt o postare pe Twitter în care ar fi susținut poziția autorului podcastului Nova.rs „Good Bad Evil” Marko Vidojkovic despre președintele sârb Aleksandar Vucic.

  Mesajul recent al lui Marko Vidojković către președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, în timpul difuzării podcast-ului „Good Bad Evil”, a provocat o mare confuzie în mass-media sârbă, care se luptă de câteva zile în încercarea de a-l apăra pe Vucic într-un mod mai adecvat.

  Afacerea „Blestemul mamei” a luat astfel de dimensiuni încât este chiar echivalată cu încălcarea ordinii statului, unde cei care au susținut poziția lui Vidojković au intrat sub controlul BIA.

  Unul dintre reprezentanții legali ai lui Konstantin Katic, avocatul Nikola Lakić, a declarat pentru „Nova” că membrii BIA ș-au sunat pe Katic pe telefonul mobil duminică după-amiază, explicând că vor să vorbească cu el.

  „Le-a spus că se află la aeroport, unde lucrează în mod normal, după care membrii BIA au venit acolo, s-au identificat și l-au dus la sediul aeroportului, unde au urmat câteva ore de tortură”, a spus Lakic.

  „În conformitate cu regulile profesiei, l-am sfătuit să nu dea nicio informație până când nu a fost prezent un avocat. El a cerut-o, desigur. Cu toate acestea, agenții BIA nu au acceptat acest lucru, dar imediat după ce a cerut un avocat, au început să-l bată”, descrie el.

  Potrivit acestuia, membrii BIA l-au ținut pe Konstantin Katic încarcerat în incinta aeroportului timp de patru ore, unde l-au maltratat.

  „L-am tot sunat la telefon, la care nu a răspuns o vreme, iar apoi a fost indisponibil”. Am bănuit că siguranța și viața i-au fost puse în pericol”, a spus el.

  Lakic afirmă că a primit informații de la poliție că clientul său nu a fost privat de libertate de către membrii lor, motiv pentru care a mers la sediul BIA.

  „Mi-au dat acolo informații despre faptul că era liber. După aceea a fost disponibil pe telefonul mobil. A sunat imediat, după care ne-am dus la Centrul de Urgență, unde i-au fost verificate rănile”, explică Lakić.

  Cum a fost torturat Konstantin Katic

  Konstantin Katic

  Avocatul părții vătămate Katic susține că membrii BIA au forțat clientul său să îngenuncheze timp de trei ore și jumătate.

  „În același timp, l-au filmat fiind maltratat. L-au pălmuit, l-au lovit cu pumnii în cap și corp”, povestește Lakic, subliniind că este o privare ilegală de libertate din cauza unei postări obișnuite pe Twitter.

  „Cineva a solicitat pe Twitter ca alți utilizatori să-l înjure pe președintele statului și i-au cerut să recunoască că el este autorul. Nu au avut niciun motiv să acționeze, deoarece conținutul acelei postări nu pune în pericol securitatea președintelui statul”, afirmă Lakić și adaugă că agenții BIA i-au promis lui Katic că, dacă admite faptele, viața lui va fi ușoară.

  „I-au spus că va primi un loc de muncă și că anumite probleme financiare vor fi rezolvate. Au existat și amenințări, așa că i-au spus că, în cazul în care nu va admite, nu își va mai putea vedea copilul. Ceea ce înseamnă că sunt gata să-l omoare”, subliniază Lakić.

  Avocatul adaugă că clientul său a fost amenințat că va fi aruncat pe o fereastră din aeroport și că Katic se teme pentru siguranța sa.

  „Cu siguranță vom cere procuraturii să-l protejeze pe Konstantin Katic, deoarece aceasta este o chestiune care îi pune viața în pericol”, subliniază Lakic.

  Membrii BIA au comis cel puțin trei infracțiuni

  Unul dintre reprezentanții lui Konstantin Katic este avocatul Ognjen M. Radic, care anunță depunerea acuzațiilor penale împotriva membrilor BIA, potrivit Nova.

  „Au acționat dincolo de autoritatea lor. Conform Legii, BIA nu are competență să acționeze în astfel de cazuri. Nu există un cadru legal care să implice intervenția BIA în cazul în care cineva îl insultă pe președintele statului”, a precizat el.

  Radic explică faptul că pentru insultarea președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic poate, în cazul în care se simte jignit, să intenteze un proces penal privat.


  Distribuie acest articol!

   Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

   Back to top button