ActualitateOpinii

Sebastian Lăzăroiu: alegerile nu se pot muta după data de 6 mai

Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu afirmă că data alegerilor parlamentare nu poate fi mutată dincolo 6 decembrie și că situația epedimiologică se va complica în perioada următoare:

„Alegerile parlamentare au fost deja fixate de guvern pentru 6 decembrie 2020.

PSD ar vrea să le amâne în martie, profitând de faptul că CCR dă voie parlamentului să stabilească data alegerilor.

Dar o lege dată în Parlament, cu alegeri în martie, nu trece de CCR, fiindcă mandatul parlamentarilor este de patru ani și nu poate fi prelungit decât în situații excepționale, printre acestea fiind starea de urgență, cea mai apropiată de o posibilă realitate prezentă. Dacă nu e decretată stare de urgență, constituțional, nici guvernul, nici parlamentul n-ar putea prelungi mandatul parlamentarilor.

În orice caz, parlamentul nu mai are timp să facă nimic, date fiind procedurile, inclusiv cele de contestare. Alegerile rămân pe 6 decembrie.

Pe de altă parte, avem o creștere semnificativă a cazurilor de infectare, cam într-o săptămână se vor vedea efectele în creșterea numărului de internări la terapie intensivă și, cam in două săptămâni, în creșterea numărului deceselor (posibil să se apropie de 100 pe zi). Măsuri care să încetinească transmiterea, altele decât cele în vigoare, nu prea mai sunt, în afară de carantinarea unor localități/regiuni.

Dacă decembrie ne va prinde cu număr mare de cazuri/decese, mă aștept să fie o prezență foarte mică la alegeri. Dacă decretăm stare de urgență și se amână alegerile până-n martie, din cauza ecuației parlamentare cu guvern minoritar, bugetul va intra în colaps sub povara măsurilor populiste.

E o situație complicată pentru actualul executiv.

Adaug și că în februarie-martie e tot sezon de gripe.”

 • A fost declarată „stare de catastrofă” în două provincia din Bolivia

  Provinciile boliviene Santa Cruz (est) şi Chuquisaca (sud-est) au declarat, sâmbătă „stare de catastrofă” în contextul înaintării incendiilor forestiere care ameninţă ariile protejate şi au solicitat ajutor de urgenţă din partea guvernului central. Incendiile au mistuit până în prezent 2,3 milioane de hectare de păduri şi păşuni, relatează AFP. Prin instituirea acestor măsuri de urgenţă se permite guvernului central să aloce resurse economice, umane şi logistice. Incendiile forestiere se manifestă în diferite regiuni din estul şi nord-estul ţării, cu precădere ca urmare a arderii vegetaţiei pentru extinderea terenurilor agricole. Perioadele prelungite de secetă, care afectează mare parte din Bolivia, dar

 • Belarus: Zeci de manifestanți au ieșit în stradă la Minsk. Poliția a folosit un tun cu apă

  Poliţia din Belarus a efectuat arestări şi a folosit un tun cu apă împotriva a zeci de mii de manifestanţi care au protestat din nou la Minsk pentru a denunţa realegerea frauduloasă a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP. La mişcarea de protest fără precedent, declanşată de suspiciuni de fraudă masivă în alegerile prezidenţiale din 9 august, participă zeci de mii de persoane în fiecare duminică, în pofida represiunii autorităţilor. Duminică după-amiază, peste 100.000 de persoane au participat la Minsk la un marş dedicat de această dată „deţinuţilor politici”.

 • Starea de sănătate a lui Donald Trump se ameliorează. Acesta ar putea fi externat mâine

  Starea de sănătate a preşedintelui SUA Donald Trump, contaminat cu COVID -19, continuă să se ”amelioreze” şi ar putea fi externat luni, au declarat duminică medicii săi, relatează AFP. Nivelul de oxigen al preşedintelui american a scăzut în două rânduri de la apariţia simptomelor, dar acum este mai bine şi nu mai are febră, a declarat doctorul Sean Conley de la spitalul militar Walter Reed . Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, este tratat cu dexametazonă, un medicament din familia corticoizilor utilizat pentru tratarea cazurilor severe de infectare cu noul coronavirus, potrivit medicilor săi.

 • Sebastian Lăzăroiu: alegerile nu se pot muta după data de 6 mai

  Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu afirmă că data alegerilor parlamentare nu poate fi mutată dincolo 6 decembrie și că situația epedimiologică se va complica în perioada următoare: „Alegerile parlamentare au fost deja fixate de guvern pentru 6 decembrie 2020. PSD ar vrea să le amâne în martie, profitând de faptul că CCR dă voie parlamentului să stabilească data alegerilor. Dar o lege dată în Parlament, cu alegeri în martie, nu trece de CCR, fiindcă mandatul parlamentarilor este de patru ani și nu poate fi prelungit decât în situații excepționale, printre acestea fiind starea de urgență, cea mai apropiată de o

 • Câmpulung Muscel: administrație zero, salarii de 4 milioane de euro

  Situația incredibilă de la Câmpulung Muscel este descrisă în cadrul unei postări care circulă online: Elena Lasconi, proaspat aleasa primar la Campulung Muscel, da o informatie cu adevarat socanta. Fondul de salarii al primariei orasului cu 30.000 de mii de locuitori este de 4.000.000 – 4 milioane de euro, 19.000.000 de RON. Cum in Romania cam 1 persona din 3 plateste impozite si taxe – angajati + PFA, microfirme, etc., inseamna ca vreo 10.000 de locuitori din respectivul oras platesc cei 4 milioane de euro pe an(sunt 7072 de angajati + pfa si microfirme). Rezulata un cost de 400 de

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button