ActualitateEconomieInternațional

România are o balanță comercială catastrofală cu Rusia: suntem importatori net

România are o balanță comercială catastrofală cu Federația Rusă. În ciuda amenințărilor care vin dinspre partidele de guvernare realitatea arată că economia României are un grad ridicat de dependență față de Federația Rusă.

În anul 2021 importurile au fost de aproape 3 miliarde de euro în timp ce exporturile către federația Rusă dinspre România au fost mai mici de 1 miliard de euro. Un calcul simplu ne arată că avem un deficit de balanță comercială de aproximativ 2 miliarde de euro, în fiecare an, iar acest deficit este în creștere.

România importă cu precădere materii prime principalele fiind combustibilul, gazul natural și țițeiul. Acestea cumulează un total de aproape 2 miliarde de euro, adică cea mai mare parte a importurilor făcute.

Guvernările PSD și PNL nu au luat absolut nici o măsură pentru a scădea această dependență. Am putea spune că cele două partide politice fac jocurile Rusiei la București. România trebuie să aibă surse diverse pentru a-și acoperi nevoile interne însă partidele politice nu reușesc să identifice soluții și nici nu și-au propus acest lucru.

În timp ce pe de o parte acuză Rusia pentru invazia din Ucraina politicienii care conduc România au creat o dependență economică de țara condusă de către Vladimir Putin. Putem spune că Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu una spun și alta fac , minciuna a devenit principala strategie a politicienilor români atunci când discută cu partenerii europeni și americani. Aceștia mimează implementarea unor soluții dar în realitate totul este doar în vorbe și nu în fapte.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button