Internațional

Revoluția din Sri Lanka dă rezultate: Președintele face un pas înapoi și renunță la o parte din puteri

După două zile de proteste soldate cu nouă morți și peste 225 de răniți, președintele Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a anunțat miercuri că va renunța la majoritatea puterilor sale executive și va numi rapid un nou guvern, după ce banca centrală a avertizat că economia insulei cu 22 de milioane de locuitori este în pragul colapsului, potrivit agenției AFP, preluată de publicația boursorama.com.

Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză economică din istoria sa iar populația s-a săturat de luni întregi de întreruperi de energie electrică și de penurii grave de alimente, combustibil și medicamente. Proteste pașnice cer de săptămâni întregi demisia președintelui.

În prima sa declarație către țară de la începutul protestelor, Rajapaksa, în vârstă de 72 de ani, care are puteri extinse și comandă forțelor armate, a promis că va forma un guvern de uniune în următoarele zile.

„Voi numi un prim-ministru care va conduce o majoritate în parlament și va inspira încredere oamenilor”, a spus el, fără a preciza cine va fi succesorul fostului prim-ministru, fratele său Mahinda Rajapaksa, care a demisionat luni.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button